Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. November 14. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Magyarországi befektetéseket terveznek az osztrák vállalkozók

Magyarországi befektetéseket terveznek az osztrák vállalkozók

Az osztrák befektetők bizalma töretlen Magyarország iránt, a jövőben több üzletet kívánnak kötni és több munkahelyet szeretnének teremteni - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, miután megbeszélést folytatott potenciális osztrák befektetőkkel szerdán Bécsben.

Szabó Lászlót fogadta Harald Mahrer, a Tudományos, Kutatási és Gazdasági Minisztérium (BMWFW) közelmúltban kinevezett államtitkára is, aki elismerően nyilatkozott Magyarország jelenlegi gazdasági teljesítményéről, valamint informális megbeszélést folytatott Michael Linharttal, az Osztrák Külügyminisztérium főtitkárával.

A találkozók után az MTI-nek nyilatkozva Szabó László kifejtette: egyértelműen bővül a két ország kereskedelmi kapcsolata, 2014 első hét hónapjában az Ausztriába irányuló export 8 százalékkal, az import 13 százalékkal nőtt 2013 azonos időszakához képest.

Magyarországon csaknem négyezer osztrák érdekeltségű cég van jelen a legkülönfélébb szektorokból, és több mint 70 ezer magyar alkalmazottat foglalkoztatnak - mondta, hozzátéve, hogy az osztrák cégek pozitívan nyilatkoznak a magyar üzleti környezetről. Megjegyezte: Magyarországon a befektető vállalatok munkáját a jól képzett munkaerő és az állami támogatások is segítik.

Az államtitkár kiemelte, hogy ugyan Magyarország külföldi sajtóvisszhangja nem mindig kedvező, de az ország gazdasági megítélése nagyon pozitív. Úgy látja, ha előnyös mutatók tovább bizonyítják a gazdasági stabilitást, az nemcsak az ország megítélését javítja, hanem további üzleti lehetőségeket is generál majd.

A célok között említette az uniós export méreteinek megtartását és erősítését, emellett azt, hogy 2020-ra a magyar kivitel egyharmada kelet felé irányuljon. Megjegyezte, hogy hasonló piacnyitási törekvésekkel működik az osztrák gazdaság is.

Az Osztrák Gazdasági Kamara (Wirtschaftskammer Österreich, WKÖ) már kiépítette azt a hálózatát, amellyel az osztrák cégek számára keresi a gazdasági kapcsolatokat, Magyarországon a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.-vel egy hasonló rendszer kialakításán dolgoznak - mondta. A képviseletek a magyarországi kis- és középvállalkozókat segítenék majd, hogy az exportképes áruikat és szolgáltatásaikat értékesíteni tudják, tisztában legyenek a helyi adórendszerrel, felkutassák a partnereket, elkészítsék a szerződéseket, és felmérjék a piaci lehetőségeket. Az államtitkár elmondta: jelenleg tizenhat képviselet működik, az év végére huszonöt, jövőre pedig ötven kereskedőházat szeretnének megnyitni a világ különböző pontjain.

Szólt arról is, hogy a határ menti kapcsolatok elősegítésére közös fejlesztési program keretében 2020-ig 13 új határátlépési pontot, 10 új regionális, továbbá három gyorsforgalmi utat adnak át Burgenland és Magyarország között.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).