Városlista
2024. június 14, péntek - Vazul

Hírek

2023. Október 19. 13:22, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Majdnem halálra itatta zárkatársát vízzel

Majdnem halálra itatta zárkatársát vízzel

Jogerősen öt év börtönbüntetéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla csütörtökön egy férfit, aki fogva tartása során arra kényszerítette egy zárkatársát, hogy minden vesztes kártyacsata után vizet igyon; a sértettet mintegy nyolc liter megivása után életveszélyes állapotban szállították kórházba.

A jelenleg 26 éves férfit életveszélyt okozó testi sértés, folytatólagosan elkövetett zsarolás és kényszerítés bűntettében mondták ki bűnösnek.

A két letartóztatott férfit 2021 nyarától egy zárkában helyezték el a Szegedi Fegyház és Börtönben. A kapcsolatuk kezdetben jó volt, de szeptembertől a vádlott minden ok nélkül folyamatosan belekötött zárkatársába, ütötte-verte, különböző feladatok elvégzésére kényszerítette, megalázta és kihasználta. A férfinak moslékot kellett ennie, a vádlott elvette tőle a csomagját, és olyan is előfordult, hogy a sértett családjának pénzt kellett feltöltenie egy zárkatársuk telefonjára.

A sértett - azért, hogy elkerülje a bántalmazásokat - vádlott minden kérését teljesítette.

A rendszeres zárkabeli kártyázások egyikén, 2021. november 8-án a vádlott arra kényszerítette a sértettet, hogy vesztes játszmánként igyon meg egy liter, összesen három liter, majd a végén további öt liter vizet. A sértett könyörgött, hogy nem bírja, rosszul van, erre a vádlott bántalmazta, majd zsír evésére utasította.

A sértett rövid idő múlva rosszul lett, epilepsziás rohama alakult ki, elvesztette az eszméletét, majd kórházba szállították, és gyógykezelték. A férfi vízmérgezés - a szervezet nátriumháztartásának felborulása - miatt kialakuló agyödéma következtében életveszélyes állapotba került.

A vádlott a sértett elszállítása előtt megfenyegette többi zárkatársát, hogy az előzményeket nem mondhatják el, azt kell állítaniuk, hogy a férfi egyszer csak lefordult a székről.

A vádlott az eljárás során beismerte bűnösségét. Az utolsó szó jogán pedig azt mondta, mélységesen megbánta a történteket.

Döntésével a Szegedi Ítélőtábla enyhítette az első fokon eljáró Szegedi Törvényszék által a vádlottra kiszabott hat év büntetést.

Mezőlaki Erik tanácsvezető bíró az indoklás során kifejtette, bár a vádlottal szemben hamis tanúzásra felhívás bűntette is megállapítható lenne, a táblabíróság az ügy összes körülményére - így a vádlott beismerésére és megbánására is - tekintettel elegendőnek látta öt év szabadságvesztés kiszabását.

Címkék: alkohol, börtön

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 14. 15:03, péntek | Belföld

Megkezdték a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámlálását

Megkezdték a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámlálását pénteken a Nemzeti Választási Irodában (NVI).

2024. Június 14. 09:56, péntek | Belföld

Orbán Viktor: a magyar kormány a legnagyobb megerősítést kapta a választáson

A magyar kormány a legnagyobb megerősítést kapta a választáson, a magyar emberek a békére szavaztak, és ez döntő érv volt a NATO-főtitkárral folytatott tárgyaláson

2024. Június 14. 09:55, péntek | Belföld

Az idén is meghirdették az év családbarát vállalata pályázatot

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom az idén is meghirdette az év családbarát vállalata pályázatot.

2024. Június 14. 07:36, péntek | Belföld

A főpolgármester-választás megismétlését kezdeményezi Karácsony Gergely

A főpolgármester-választás megismétlését kezdeményezi a főváros egész területén Karácsony Gergely.