Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Március 22. 17:55, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Már árvíz és belvíz ellen is védekezni kell

Már árvíz és belvíz ellen is védekezni kell

A belvíz miatt egyre több helyen már harmadfokú készültség mellett védekeznek. Emellett már csaknem kétszáz kilométeren árvízvédelmi készültséget is elrendeltek

- olvasható az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint kifejtették: 2018. március elejére a Duna és a Tisza vízrendszerének sok részvízgyűjtőjén a sokéves átlagot meghaladó mennyiségű hó halmozódott fel, ami megnövelte egy, a tavaszi időszakban kialakuló árhullám kockázatát. Az azóta eltelt időszakban - elsősorban a bajor területeken, kisebb mértékben pedig a Morva vízgyűjtőjén végbement olvadás hatására - csökkent a hóvízkészlet.

Az árvíz miatt Magyarországon jelenleg 197 kilométer hosszban van árvízvédelmi készültség. Ebből 129 kilométeren másodfokú, 68 kilométeren elsőfokú a készültség.

A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a Kraszna folyó mentén van másodfokú árvízvédelmi készültség az elmúlt időszakban lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt. A Kraszna felső szakasza már apad, de a jelentős román oldali szivattyús belvízemelés miatt lassú apadásra kell számítani - tették hozzá.

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság területén Tolna megyében a Sió mentén van érvényben másodfokú árvízvédelmi készültség.

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén Békés és Hajdú-Bihar megyében a Sebes-Körös, illetve a Berettyó mentén elsőfokú árvízvédelmi készültség mellett védekeznek szintén az elmúlt időszakban lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs jelentésében kitért arra is, hogy az Alsó- Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén pénteken reggel 6 órától lezárják a szegedi Huszár Mátyás rakpartot. Ugyanakkor itt árvízvédelmi készültséget nem rendelnek el, ugyanis - mint írták - 650 centiméteres vízszintnél rendelnek el elsőfokú készültséget, s Szegednél csütörtök reggel 550 centiméter volt a vízállás.

Emellett a belvíz miatt jelenleg 11 vízügyi igazgatóság területén, 58 szakaszon van belvízvédelmi készültség. Ebből hat szakaszon harmadfokú, 34 szakaszon másodfokú, 18 szakaszon elsőfokú belvízvédelmi készültség van érvényben.

A belvízzel elöntött területek nagysága csaknem 72 ezer hektár, ebből több mint 36 ezer hektár vetés/szántó. A legnagyobb elöntések Békés és Csongrád megyében vannak.

Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése alapján a következő hat napban az ország területén nem várható csapadék. Mivel a hőmérséklet nem emelkedik jelentősen, illetve a mérsékelt szél sem fogja jelentősen megnövelni a párolgást, a belvízi elöntések csökkenését alapvetően a belvízi szivattyúzás fogja meghatározni - tették hozzá.

A Balaton átlagvízállása csütörtökön 132 centiméter volt. A tóból továbbra is eresztik a vizet a Sió csatornán keresztül. Az előrejelzések szerint a most következő hét napban jelentős csapadék a vízgyűjtő területén nem varható, ezért a tó vízszintjének stagnálása várható - olvasható a vízügyi jelentésben.

Címkék: árvíz, belvíz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.