Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Március 20. 07:03, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Még nem indul el a kilakoltatási hullám

Még nem indul el a kilakoltatási hullám

A pénzintézetek országosan 5 050, Békés megyében 222, hitelfedezetként szolgáló lakóingatlant jelöltek ki kényszerértékesítésére március végéig, egy tavaly júniusban elfogadott törvény alapján.

Közölte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete. A Magyar Bírósági Végrehajtó Kamara a Békés Megyei Hírlaphoz eljuttatott közleménye szerint az egyes sajtóorgánumokban megjelent hírekkel ellentétben nem kell több ezres, százezres kilakoltatási hullámra számítani. A kamara statisztikái szerint tavaly országosan 200 alatt maradt a kilakoltatások száma, idén várhatóan 250—300 lesz.

A százezres számok azokra vonatkoznak, akiknek 90 napon túli a devizahitel-tartozásuk, ez azonban nem egyezik meg a kilakoltatásra várók számával. A kilakoltatás csak a legvégső állomása egy hosszú folyamatnak. Az adósok ellen először végrehajtás kezdődik, mely akár évekig is elhúzódhat. Eközben több olyan megoldás is létezik, amellyel az adós visszafordíthatja a kilakoltatási folyamatot. A végrehajtó is több javaslattal segíthet a bajba jutottaknak, hogy a kilakoltatást elkerüljék, például részletfizetés, az ingatlan szabadpiaci értékesítése, esetleg önkormányzati adósságkezelési segítség igénybevétele. A kamara közleményében leszögezte, súlyos hiba összemosni a számokat.

Mezőhegyesen már vannak, akik a kilakoltatási szakhoz értek – tudta meg a lap Kovácsné dr. Faltin Erzsébettől, de az önkormányzat nem él ezzel az eszközzel. Az önkormányzatnak a távfűtés és a melegvíz-szolgáltatás ellenértékével tartoznak többen, akad, akiknek a tartozása már meghaladja a félmillió forintot. Mezőhegyes polgármestere azt is elmondta, a devizahitellel tartozók sorsa viszont kérdéses a városban. Reményét fejezte ki, az önkormányzat kap majd állami segítséget, hogy a jelenleg üresen álló sorházakat lakható szükséglakásokká alakítsák át.

Békéscsabán az önálló bírósági végrehajtó által, nagy összegű tartozás miatt kezdeményezett árveréseknél márciusban tizenegy ingatlan érintett – közölték az önkormányzatnál. Áprilisban további huszonegy, májusban pedig tizenhárom ingatlant jelöltek ki kényszerértékesítésre a kereskedelmi bankok.Békésen kilakoltatásról, kényszerértékesítésről nem tudnak az önkormányzatnál. Hárman-négyen viszont már kértek hatósági bizonyítványt a polgármesteri hivataltól, hogy éljenek az idén januártól életbe lépett, a hitelszerződésből eredő kötelezettségeiknek eleget tenni nem tudó természetes személyek lakhatásának biztosításáról szóló törvény adta lehetőséggel.

A helyi bankfiókok megkezdték az érintett békési lakosok anyagi helyzetének felmérését, az állam pedig a Nemzeti Eszközkezelő révén felvásárolhatja az ingatlant, amennyiben az ügyfél a törvényben leírt feltételeknek megfelel. Budapesten és a megyei jogú városokban a forgalmi érték 55 százalékáért, a városokban 50 százalékáért veheti meg az ingatlant, községekben a forgalmi érték 35 százalékát fizeti a kötelezettségének eleget tenni nem tudó lakosnak, és az érintett bérlőként lakhat tovább az ingatlanban.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni