Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2012. November 27. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: MTI

'Megereszkedett' spirálgalaxist fedezett fel a Hubble-űrteleszkóp

'Megereszkedett' spirálgalaxist fedezett fel a Hubble-űrteleszkóp

"Megereszkedett" spirálgalaxist fedezett fel a Hubble-űrteleszkóp.

Az ESO 499-G37 katalógusjelű galaxis a Hidra (Északi Vízikígyó) csillagkép déli határánál található, a Hubble felvételein a háttérben szétszórt távoli csillagvárosok sokasága látszik - olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon (http://phys.org/news/2012-11-hubble-eyes-loose-spiral-galaxy.html).
A galaxist olyan szögből kapta le a csillagászati műhold, hogy jól kivehető a spirálszerkezete. A felvételeken a halovány, "lötyögő" spirálkarok kékes fényben látszanak köszönhetően a fiatal, forró csillagoknak. A spirálgalaxisok karjaiban általában rengeteg por és gáz koncentrálódik, amelyek állandó nyersanyag-utánpótlást biztosítanak a folyamatos csillagtermelésnek.
A csillagváros legjellegzetesebb sajátossága a fényes, hosszúkás magja, amelynek kidudorodó központi részét (galaxisdudort) egymáshoz szorosan "préselődő" csillagok alkotják. A galaxisok e pontján a legnagyobb a csillagsűrűség, itt általában öreg, hideg napok tömörülnek.
A galaxis központját a felvételen egy "korlát" vágja félbe, a feltételezések szerint az ilyen struktúrákon keresztül jutnak el a gázok a spirálkarokból a magba, ösztökélve a csillagképződést.

Címkék: Kultúra-tudomány

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma