Városlista
2021. május 9, vasárnap - Gergely

Hírek

2012. Március 01. 14:07, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Meglékelte a Tisza jege az egykori diszkóhajót

Meglékelte a Tisza jege az egykori diszkóhajót

Megsüllyedt Szegeden a Szőke Tisza, miután az olvadó jég benyomta a 95 éves, egykor diszkóhajóként is üzemelő gőzhajó elkorrodálódott oldallemezét.

A tápéi téli kikötőben lehorgonyzott hajó kajütablakain beömlött a víz, s ennek következtében a műemlékké nyilvánított jármű megbillent – írta csütörtökön a Délmagyarország.

A napilapnak a kikötőt üzemeltető Mahart Tiszayacht Kft. termelési vezetője elmondta: rossz állapota miatt nem kapott engedélyt a Szőke Tisza arra, hogy a folyóparton horgonyozzon, 2000 óta áll a tápéi téli kikötőben. Több tulajdonosváltás során sem sikerült elkezdeni a felújítását, várható volt, ami történt a hajó oldalán kialakult repedések miatt – közölte a lappal Molnár János. Mint hozzátette: többször figyelmeztették írásban a tulajdonosokat, majd saját hatáskörben tavaly októberben úgy döntöttek, hogy a part mellé vontatják a 95 éves gőzhajót – hogy ne a kikötő közepén süllyedjen el.

A tulajdonosok másfél éve nem fizetnek bérleti díjat, nem foglalkoznak a hajóval. A kikötő szakemberei minden harmadik nap szivattyúzták róla a vizet, de a természettel nem tudták felvenni a harcot: a jég vasárnap olvadás közben benyomta a repedésektől hemzsegő oldallemezt. Betört a víz, a Szőke Tisza megbillent – magyarázta Molnár, aki ezek után sem látja reménytelennek a helyzetet. A felújítás csak a tulajdonoson múlik. A cég ellen azonban felszámolási eljárás zajlik.

A Szőke Tisza gőzhajó felújítására a Technológia Tudásalapú Vállalkozásfejlesztési Nonprofit Kft. 2010-ben 556 millió forint támogatást nyert, a cég azonban nem tudja előteremteni az önrészt, ezért kihátrált a pályázatból. A pályázatban az szerepelt, hogy a műemlékké nyilvánított gőzhajó felújításával egyedi, országos hírű, szezonalitástól független interaktív bemutatóhelyet alakítanának ki a Tiszán. A tulajdonosok célja a legmodernebb eszközökkel felszerelt audiovizuális kulturális centrum létrehozása, ahol a tiszai életet, a hajózástörténetet bemutató kiállításokon kívül büfé, kávézó és ajándékbolt is működne.

A Ganz Danubius Hajógyár újpesti üzemében 1917-ben építették meg a lapátkerekes gőzhajót, amelyet 1919-től SAS, majd 1930 és 1944 között Szent Imre, később Felszabadulás, végül Szőke Tisza néven jegyeztek. 1958-ban átépítették. Ettől kezdve üdülőhajóként, majd 1973-tól állóhajóként, diszkóként is működött, és a szegedi városkép elválaszthatatlan részévé vált. Utoljára ötven éve újították fel. A hajó állapota úgy leromlott, hogy 2000-ben a tápéi kikötőbe kellett vontatni. A tulajdonosok csak a minimális felújításokra költöttek: a meggyengült hajótestet például egy helyen betonnal öntötték ki.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2021. Május 08. 18:21, szombat | Belföld

Lezuhant egy kisrepülőgép Törökszentmiklósnál

Egy férfi életveszélyesen, egy másik pedig súlyosan megsérült abban a kisrepülőgépben, amely lezuhant szombat délután Törökszentmiklósnál

2021. Május 08. 16:11, szombat | Belföld

Tizenkét országból lehet karanténkötelezettség nélkül Angliába utazni, Magyarországról még nem

Május második felétől tizenkét országból és térségből lehet karanténkötelezettség nélkül Angliába utazni

2021. Május 08. 10:01, szombat | Belföld

Újabb nagy vakcina-szállítmány érkezett Magyarországra

Szombat hajnalban 1,2 millió adag Sinopharm-vakcina érkezett Kínából Magyarországra, ez az eddigi védekezési időszak legnagyobb oltóanyag-szállítmánya - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán.

2021. Május 08. 08:53, szombat | Belföld

Meghalt 101 beteg, 1376-tal nőtt a fertőzöttek száma

Meghalt 101, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 1376 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu szombaton,