Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. Augusztus 27. 07:19, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress

Megnyílt a Budavári Sörfesztivál

Megnyílt a Budavári Sörfesztivál

Csütörtöktől négy napon át a Budai Várban minden a sör körül folyik – megkezdődött az I. Budavári Sörfesztivál – A sör ünnepe.

Vasárnapig az Oroszlános- és Hunyadi Udvaron közel 100 féle ismert, népszerű és kevésbé ismert, különleges kézműves sör, koncertek, stand-up fellépők, valamint számos sörrel kapcsolatos attrakció várja a sörbarátokat. A felelős alkoholfogyasztás fontosságára egy speciálisan erre az alkalomra készített, különleges élmény-vetítésen hívják fel a figyelmet. Sörcsapolást tanulhatnak a vállalkozó kedvűek, és mind a nagyobb gyártók, mind a kézműves főzdék készülnek exkluzív, csak a Sörfesztiválon megkóstolható sörökkel is.

Az augusztus 25-28. között a Budai Várban két helyszínen is zajló Sörfesztiválon első alkalommal találkozhatnak a látogatók nagy gyártók és forgalmazók, valamint kis főzdék ismert és kevésbé ismert söreivel együtt egy helyen. Ahogyan Péter Anna, a Budavári Sörfesztivál szóvivője, a népszerű Malackaraj blog főszerkesztője elmondta: a Hunyadi udvaron és az Oroszlános udvaron található kiszolgáló egységeknél közel 100 féle sör társaságában hűsölhetnek a látogatók, a Delirium Nocturnum és a Delirimum Tremenstől kezdve a Krusovice-n és a Carlsbergen vagy az Edelweissen át az erre az alkalomra készült „A sörünnep söréig”. Utóbbi is azon kézműves sörfőzdék egyikének, a Csobánkai Sörfőzdének terméke, amelyek nagy számban vesznek részt a rendezvényen. Érdekessége lesz még a sörkínálatnak – a teljesség igénye nélkül – az egyre népszerűbb szűretlen erős Keserű Méz, a Gyertyános Serfőzde Banán söre, a Köleses sör, vagy a Kaltenberg Sörház vörös és szűretlen sörei.

Benedek László, a Heineken Hungária értékesítési igazgatója a megnyitón hangsúlyozta: közel 10 éves tervezgetést követően állt elő az a vágyott helyzet, hogy a nagyobb sörfőzdék a családi vállalkozásokkal közösen megindíthatnak egy olyan hagyományt, aminek mentén népszerűbb lehet Magyarországon a sör, elfogadottabb a sör kultúra. Hozzátette: Hazánkban egyszerre van jelen a világ élvonalában jegyzett technológia a házi sörfőzdékkel. Örüljünk együtt a grandiózus választéknak és tudatosuljon, hogy a kizárólag természetes alapanyagokból és természetes folyamatokkal készülő nedű mennyivel jobb megítélésre érdemes, mint amilyet az elmúlt fél évszázadban Magyarországon elért.

Bors László, a Győrzámolyi Serfőzde tulajdonosa a Sörfesztivált üdvözlő megnyitó beszédében kiemelte: olyan esemény tanúi vagyunk, amelyekre közel 20 évet kellett várnunk. Eddig nem volt lehetőség arra, hogy egymás mellett mutathassuk be termékeinket, nagyok és kicsik, ezzel erősítve a magyar sörkultúrát, a sör közös népszerűsítését. A kis serfőzdék ereje termékeik különlegességében rejlik, nem a mennyiségében. Folyamatosan fejlesztjük technológiánkat a szűkös keretek között, mert tudjuk, hogy ez a sikeres serfőzde alapja. Sörünk tiszta, kizárólag az ősi alapanyagok felhasználásával készülő, adalékmentes ital. Mi főleg láger söröket készítünk világos és barna változatban, de a búzasörünk is egyre nagyobb érdeklődéssel bír. Többnyire szűretlen, manufakturális palackozással készítjük.

Kecskés István, a Gyertyános Sörfőzde igazgatója azt mondta: a különleges sörök igazán nagy élményt tudnak nyújtani fogyasztóiknak, itt a Budavári Sörfesztiválon pedig igazán széles kínálatból válogathatnak majd a látogatók, amit különösen üdvözlendőnek tartunk. A Gyertyános Serfőzde 1993-ban alakult, először főztünk Magyarországon Meggysört, és a mostani, I. Budavári Sörfesztivál tiszteletére, amerikai recept szerint Magyarországon elsőként megfőztünk egy töksört, amit Amerikában idényjelleggel szívesen fogyasztanak. Ez a különleges nedű sütőtökvelő- és püré hozzáadásával, szegfűbors, szerecsendió, fahéj fűszerezéssel, búzadara, búzamaláta és karamellmaláta felhasználásával készül.

Bár a Sörfesztiválon természetesen a söré lesz a főszerep, a programot a szervezők úgy állították össze, hogy minden korosztály és ízlésvilág találjon kedvére való műsort, így például Jamie Winchester, Ganxta Zolee és a Kartel, a Bin-Jip (Harcsa Veronika), vagy a Firkin mellett a Mystery Gang, a Joe Cocker Cover Band, illetve a Doors Emlékzenekar is fellép majd. A sörfesztivál nagyköveti tisztséget Aranyosi Péter, a Dumaszínház és a Showder Klub állandó fellépője tölti be, s a műfajt rajta kívül Hadházi László, illetve Dombóvári István képviseli majd.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: fesztivál

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.