Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2022. Március 28. 11:00, hétfő | Belföld
Forrás: infovárosok/magyar közút

Megrendült mentős kéri, hogy vigyázzunk az úton dolgozókra - VIDEÓ

Megrendült mentős kéri, hogy vigyázzunk az úton dolgozókra - VIDEÓ

Az Országos Mentőszolgálat mentőtechnikusa, Böősi Zoltán is ott volt az M1-es autópályán tavaly októberben, miután a Magyar Közút egyik dolgozóját halálra gázolta munkavégzés közben egy kamionos.

A megrendült mentős önként jelentkezett a Közútnál és videóban üzen a közlekedőknek, arra kérve őket, hogyha közutas autót látnak, lassítsanak és tartsák be a szabályokat. Kérése különösen aktuális, ugyanis országszerte elindultak a tavaszi útfelújítások és mérnökségi javítási munkák, így sok helyen találkozhatnak a közlekedők az úton dolgozókkal.

A Magyar Közút „Biztonságunk az Ön kezében van” kampányának részeként évek óta igyekszik felhívni a közlekedők figyelmét arra, hogy figyeljenek az úton dolgozó közutasokra, hiszen ők is hús-vér emberek, akiket hazavárnak. A kampány nem veszít érvényéből, hiszen 2016-2021 között összesen 5 halálos, 1 súlyos, 43 személyi sérüléssel járó és 32 kvázi munkabalesetet okoztak felelőtlen közlekedők közutas munkaterületek környezetében. 2021-ben a gyorsforgalmi utakon, terelésben történt személyi sérüléses balesetekből közel száz esetet tart nyilván a társaság, csak tavaly 19 alkalommal hajtottak ütközési energialenyelő szerkezetbe és 26 alkalommal mérnökségi gépkocsiba. 2021-ben továbbá sajnos két halálos munkabaleset is történt, amit figyelmetlen közlekedők okoztak.

Az egyik végzetes esetnél a szakemberek az M1-es autópálya lébényi szakaszán építettek ki egy terelést, a munkaterületet ütközési energiaelnyelő modullal felszerelt több tíz tonnás teherautóval biztosították. Egy kamionos ugyanakkor az előjelzéseket nem vette figyelembe és szinte fékezés nélkül akkora erővel csapódott az energiaelnyelővel szerelt gépnek, hogy azt az oldalára borította és betolta a munkaterületre. Sajnos a balesetben a teherautó előtt lévő brigádszállító járműnél tartózkodó egyik szakember a gép alá szorult, életét a kiérkező szakemberek már nem tudták megmenteni.

Az eset kapcsán a helyszínen kint lévő mentőtechnikussal készült videó.

A Közút is kiemelten arra kér tehát minden autóst, hogy a kihelyezett jelzéseknek megfelelően, körültekintően közlekedjenek az utakon dolgozók és saját testi épségük érdekében is. A kedvező időjárással ugyanis ismét egyre több helyszínen láthatnak hozzá a szakemberek a közúti munkálatokhoz, a tervek szerint 2022-ben összesen több mint 1500 kilométeren újulhatnak meg országos utak. Ezen kívül a napi üzemeltetési és fenntartási munkák, így a lokális és nagyfelületű beavatkozások során is találkozhatnak az utakon a Közút mérnökségi munkatársaival. Valamennyi munkavégzés forgalom- és sebességkorlátozással jár, ami fokozott figyelmet igényel a közlekedés valamennyi résztvevőjétől. Így érdemes még utazás előtt tájékozódnia az autósoknak az aktuális forgalmi helyzetről, korlátozásokról a www.utinform.hu oldalon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére