Városlista
2024. július 14, vasárnap - Őrs

Hírek

2015. November 01. 04:00, vasárnap | Külföld
Forrás: MTI

Megsemmisíthették a legnagyobb al-Kaida kiképzőtábort Afganisztánban

Megsemmisíthették a legnagyobb al-Kaida kiképzőtábort Afganisztánban

Az afganisztáni háború elmúlt 14 éve során \"valószínűleg az al-Kaida legnagyobb kiképzőtáborát\" semmisítették meg október elején amerikai katonák a helyi biztonsági erők támogatásával egy több napig tartó hadműveletben.

John F. Campbell tábornok, a NATO vezette nemzetközi biztonsági erők (ISAF) parancsnoka a The Washington Post című amerikai napilapnak elmondta, hogy a tábort al-Kaida nemzetközi terrorcsoport tavaly szeptemberben alapított indiai szubkontinensen működő szárnya (AQIS) működtette.

Az Afganisztán déli részén, a pakisztáni határ közelében fekvő Kandahár térségében, egy ritkán lakott mezőgazdasági területen felfedezett tábor területe mintegy 78 négyzetkilométer volt. A tábornok szavai szerint "ez volt a legnagyobb ilyen típusú, szélsőségeseket felkészítő objektum, amelyet a afganisztáni háború elmúlt 14 évében láttunk". A tábor legalább egy éve működhetett.

A szárazföldi támadásban amerikai és afgán egységek vettek részt, köztük az amerikai különleges erők mintegy 200 tagja, 63 légicsapás támogatta őket. Az al-Kaida mintegy 160 harcosa vesztette életét a hadműveletben.

"Ez egy olyan hely, amelyről valószínűleg nem gondolnánk, hogy jelen van az al-Kaida" - hangoztatta a tábornok. Hozzátette, a tábor létezésére egy az al-Kaida egy másik létesítménye ellen nyáron a kelet-afganisztáni Barlam körzetében elkövetett rajtaütés nyomán bukkantak.

A kiképző tábort napokkal az előtt semmisítették meg, hogy október 15-én Barack Obama amerikai elnök bejelentette, az Egyesült Államok 2016-ban is 9800 katonát fog állomásoztatni Afganisztánban és 2017-ban 550-at, nem csökkentve ezerre az amerikai katonák számát, ahogy korábban közölte.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 13. 08:43, szombat | Külföld

Telefonon tárgyalt az amerikai és az orosz védelmi miniszter

elefonon tárgyalt Lloyd Austin amerikai és Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter - közölte pénteken a két ország katonai tárcája.

2024. Július 12. 07:53, péntek | Külföld

Az ukrán elnök elfogadta, hogy országa NATO-tagsága nem jön létre, amíg annak területén háború zajlik

Az ukrán elnök megértését fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Ukrajna addig nem lesz tagja a NATO-nak, amíg területén háború zajlik.

2024. Július 12. 07:53, péntek | Külföld

Joe Biden kitart amellett, hogy indul az elnökválasztáson

Joe Biden továbbra is kitart az elnökjelöltség mellett. A politikus erről sajtótájékoztatón beszélt Washingtonban csütörtökön a NATO-csúcstalálkozó lezárását követően.