Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Augusztus 16. 14:17, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Megújulhatnak a tanyák

Megújulhatnak a tanyák

Összesen 825 millió forintra pályázhatnak szeptembertől az őstermelők, családi gazdálkodók, önkormányzatok, kistérségi társulások és tanyagondnoki szervezetek...

Miután tegnap megjelent a kormány tanyafejlesztési programról szóló rendelete a Magyar Közlönyben.

 

A program olyan problémára összpontosít, amellyel szinte senki nem foglalkozott az elmúlt húsz évben. Kiemelt cél a tanyarendszer megújítása, valamint az ott élők helyzetének, gazdálkodásának támogatása.

Szeptembertől lehet pályázni a kormány által meghirdetett tanyafejlesztési programra, az őstermelők, családi gazdálkodók, önkormányzatok, kistérségi társulások és tanyagondnoki szervezetek összesen 825 millió forintot hívhatnak le. A pályázat szeptember 30-ig tart.

A programra fordítható keretet kétszázhét település veheti igénybe. „A beruházás teljes költségének kilencven százalékát teszi ki a támogatás mértéke települési és térségi fejlesztéseknél, s hetvenöt százalékot a tanyagazdaságok fejlesztésénél. Előleget is lehet igényelni, amely a megítélt támogatás összegének legfeljebb a huszonöt százaléka lehet” – tájékoztatta a Magyar Hírlapot a Vidékfejlesztési Minisztérium. V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár szerint nemcsak a program lesz újszerű, hanem a lebonyolítása is.

A pályázatokat kezelő Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet ugyanis legfeljebb hatvannapos elbírálási idővel dolgozik majd, és a támogatott pályázókkal harminc napon belül szerződést köt. A tanyafejlesztési program kiemelt célja a tanyarendszer megújítása, valamint az ott élők helyzetének javítása, gazdálkodásának támogatása. A tanyaprogram-pályázattal a rossz állapotú utak felújítását, az ehhez szükséges gépek beszerzését, a tanyai áruk piacra jutását, az állatállomány gyarapítását, bővítését, a regionális tanyafejlesztési programok kidolgozását, a vetőmag- és gyümölcsfabeszerzést, a tanyák energia- és ivóvízellátásának javítását, a tanyagondnoki szolgálat fejlesztését, valamint a gazdálkodáshoz szükséges eszközök, épületek korszerűsítését kívánja támogatni a kormány.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: program

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni