Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Augusztus 04. 14:25, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Megújult a Sümegi vár

Megújult a Sümegi vár

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Közép-dunántúli Operatív Programja keretében 682 millió forintos támogatást kapott A Sümegi vár integrált turisztikai megújítása.

A projekt elsődleges célja a Sümegi Vár látogatóbarát fejlesztése volt. Lasztovicza Jenő, a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke is részt vett a projektet bemutató záró konferencián, majd a hét végén a megújult várat korabeli hangulatot idéző programok mellett ünnepélyesen átadták az érdeklődőknek.

Az integrált turisztikai megújítást célzó projekt kivitelezése 2009-ben kezdődött meg. Megújultak a tornyok, a várkápolna, a teljes tetőszerkezet, és megerősítették a bástyákat is. A beruházás részeként a vár díszkivilágítása már korábban elkészült, melynek köszönhetően a műemlék több kilométeres távolságból is látható megvilágítást kapott.

Kialakításra került egy látogatóközpont, rendezvények megtartására alkalmas multifunkcionális terem, illetve egy külön kiállító terem, amely a vár történetét hivatott bemutatni.

A részleges akadálymentes környezet kialakításával a sümegi várat a magyar romvárak közül elsőnek tekinthetik meg speciális igényű látogatók-tudatta a megyei önkormányzat.

A vár ünnepélyes megnyitóját július 29-én a projektet bemutató záró konferencia előzte meg. A rendezvényen a köszöntők sorában Lasztovicza Jenő, a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke kiemelte, hogy a térségben végrehajtott beruházások példaértékűek, amelyekhez nagyban hozzájárultak az olyan elhivatott és kitartó emberek, mint a várkapitány id. Papp Imre és a családja. Hangsúlyozta, hogy támogatásra érdemesek a várban és környékén megvalósítandó fejlesztések.

A megújult várat korabeli hangulatot idéző programok mellett ünnepélyesen is átadták az érdeklődőknek, akiket a jövőben gyermeknapi vártámadás, élő történelemóra, többnapos lovag- és apródképzőtábor, középkori mesterségek és fegyverek interaktív bemutatása, és a várkertben kialakított históriás történeti játszóház vár.

OrientPess Hírügynökség

Címkék: vár

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.