Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. December 01. 05:00, szombat | Bulvár
Forrás: mti

Megválasztották minden idők legnagyobb hatású filmjeit és színészeit

Megválasztották minden idők legnagyobb hatású filmjeit és színészeit

Az 1939-es Óz, a csodák csodája című klasszikust nevezték meg minden idők legnagyobb hatású filmjének a Torinói Egyetem hálózatkutatói.

Az Applied Network Science című folyóiratban publikált tanulmány készítői az imdb.com nemzetközi mozis adatbázisban szereplő 47 ezer filmet elemeztek - olvasható a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

A kutatók egyfajta kapcsolatháló-elemzést alkalmazva nézték meg, hogy egy adott film hány másik - utána készült - filmre van hatással, és hogy az utóbbiak maguk mekkora hatású alkotások.

Az eredmények szerint a húsz legnagyobb hatású film mind 1980 előtt készült, többségében az Egyesült Államokban. A kutatók csak 2010 előtt készült filmeket elemeztek, mert a későbbiek

Az Óz, a csodák csodáját az 1977-es Star Wars IV. rész - Egy új remény, majd az 1960-as Psycho követi a sorban. A listán szerepel továbbá a 2001: Űrodüsszeia (1968), az Aranypolgár (1941), a Casablanca (1942), A keresztapa (1972), az Elfújta a szél (1939) és a Patyomkin páncélos (1925).

A kutatást vezető Livio Bioglio szerint a kifejlesztett algoritmus a rendezők, valamint a férfi és a női színészek pályafutását is képes "kiértékelni" a legnagyobb hatású filmekben való közreműködésük alapján.

A rendezők esetében alkalmazva az algoritmus az Óz, a csodák csodájához kötődő öt rendezőt, valamint Alfred Hitchcockot (harmadik hely), Steven Spielberget (ötödik) és Stanley Kubrickot (hatodik) sorolta be a legnagyobb hatású rendezők listájának első nyolc helyére.

Amikor azonban a kutatók másfajta megközelítést használtak, hogy kikerüljék a régebbi filmek nyilvánvalóan nagyobb hatását - mivel korábban mutatták be őket, több filmre lehetett hatásuk -, Alfred Hitchcock, Steven Spielberg és Brian De Palma került az első három dobogós helyre.

A legnagyobb hatású filmszínészek toplistájáról a szerzők megjegyezték, hogy a férfisztárok túlsúlya jellemzi, az első tízbe csak egyetlen színésznő, a Bond-filmek Miss Moneypenny-jét játszó Lois Maxwell került be.

A férfiaknál Samuel L. Jacksont, Clint Eastwoodot és Tom Cruise-t, a nőknél a James Bond-filmek Miss Moneypenny-jét, Lois Maxwellt, valamint Carrie Fishert hozta ki a legnagyobb hatásúnak az algoritmus.

Címkék: film, mozi, rendező, színész

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.