Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Február 26. 14:05, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress

Megváltozhat a tömegközlekedés rendszere?

Megváltozhat a tömegközlekedés rendszere?

Bevezetné az iránytaxit, a tömegközlekedésben pedig megszüntetné a hatósági árszabályozást az új személyszállítási törvénytervezet.

Az iránytaxit a kistelepüléseken, vagy a ritkán lakott térségekben vezetnék be. Az önkormányzatok és a szakértők egyetértenek az ötlettel, bár a részletekről még vita van.

A Közel-Keleten elterjedt úgynevezett iránytaxik többnyire 5-7 személyes személyautók, amelyek többnyire frekventáltabb helyeken várakoznak. Kiírják, hogy merre mennek, vagy éppen utasszervezők hirdetik ki az úti célt – hangzott el a közrádióban. A sofőrök jól megélnek, és a fuvar sem drága.

A megkérdezett hazai szakértők szerint nem rossz ötlet a törvénytervezetben leírt iránytaxi. Mészáros Péter, a Magyar Közlekedési Klub elnöke szerint a jelenlegi közösségi közlekedésben nemcsak a ritkán lakott térségekben lehetne használni, hanem az elővárosi közlekedésben is. Helyben kellene megszervezni, és kapcsolódnia kellene a közösségi közlekedéshez.

A szakértő szerint ugyanakkor idehaza az iránytaxiból nem lehetne megélni, azokat nem egyéni vállalkozóknak, hanem az önkormányzatoknak kellene működtetniük, a haszon pedig a közjó lenne.

Nem ért egyet ezzel a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke, Schmidt Jenő, aki szerint nem kellene ezt a feladatot is a helyhatóságokra hárítani. Kifejtette: nagyon komplex szervezésről lenne szó, és nem lenne szabad elválasztani a mostani közúti közlekedést szervező vállalatoktól – magyarázta. Azzal ugyanakkor egyetértett, hogy meg kell szüntetni a hatósági árazást a közösségi közlekedésben - tájékoztatott a közrádió.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.