Városlista
2024. június 20, csütörtök - Rafael

Hírek

2015. Június 11. 07:17, csütörtök | Külföld
Forrás: Máté Bence, az MTI tudósítója jelenti:

Merényletet kíséreltek meg Egyiptom egyik legfőbb turistalátványosságánál

Merényletet kíséreltek meg Egyiptom egyik legfőbb turistalátványosságánál

Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát szerdán Egyiptom egyik legfőbb turistalátványosságánál, a felső-egyiptomi Luxorban lévő karnaki templomkomplexum közelében, több embert megsebesítve...

további két támadó pedig a rendőrökkel vívott tűzharcban vesztette életét.

Az egészségügyi minisztérium négy sebesültről - köztük két rendőrről - számolt be, és közlése szerint turisták nincsenek a sebesültek között, amit a Kairóban működő külképviseletek is megerősítettek.

A két agyonlőtt merénylő sorsáról eltérő hírek láttak napvilágot, az első jelentések szerint a rendvédelmi erők tagjai végeztek velük, a CBC egyiptomi székhelyű műholdas csatorna által megszólaltatott szemtanúk viszont arról számoltak be, hogy az egyik elfogott fegyverest saját társa lőtte agyon, valószínűleg azért, hogy ne tudjon vallomást tenni.

A merénylet helyszínén, a templomkomplexum melletti nyílt parkolót szegélyező bazárok tulajdonosai azt is elmondták, hogy a terroristák taxin érkeztek, és maga a taxisofőr riasztotta a rendőröket, ezután robbant ki a tűzharc.

A történteknek ezt a változatát hivatalos források nem erősítették meg. A belügyminisztérium a nap folyamán azt közölte, hogy rövidesen beszámolnak a részletekről, ezt azonban az esti órákig nem tették meg.

A merénylők más sajtójelentések szerint is autóval érkeztek a templomkomplexumhoz, de ezek a híradások arról szóltak, hogy előbb ketten golyózáport zúdítottak a világhírű látványossághoz vezető utat őrző rendőrökre, majd harmadik társuknak sikerült átjutnia a rendőrségi útakadályon, és ott hozta működésbe robbanószerkezettel felszerelt mellényét.

Egyelőre az Egyiptomban tevékenykedő iszlamista milíciák közül egyik sem jelentkezett a merénylet elkövetőjeként. Az iszlamista Mohamed Murszi volt egyiptomi elnök 2013-as megbuktatása óta rendszeressé váltak a kisebb-nagyobb robbantásos merényletek, amelyek célkeresztjében majdnem mindig a biztonsági erők tagjai állnak.

A közkedvelt idegenforgalmi célpont ellen indított támadás komoly csapást jelenthet azok számára, akik a forradalmi évek káosza miatt mélypontra zuhant turizmus újraélesztéséért küzdenek. Nem egész egy hete ismeretlen motorosok lőtték agyon az egyiptomi idegenforgalmi rendészet két tagját a gízai piramisok közelében.

A szerda délelőtt végrehajtott luxori merényletre reagálva Abdel-Fattáh esz-Szíszi államfő utasítást adott a turistalátványosságok, régészeti helyszínek védelmének megerősítésére - jelentette a MENA hivatalos hírügynökség.

Címkék: egyiptom, Luxor, merénylet

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 20. 08:02, csütörtök | Külföld

Hőmérsékleti rekordok dőltek meg az Egyesült Államok északkeleti térségét sújtó hőhullám nyomán

Hőmérsékleti rekordok dőltek meg az Egyesült Államok hőhullám által érintett északkeleti térségében, ahol 35 Celsius-fok fölé emelkedett a nappali csúcshőmérséklet szerdán.

2024. Június 17. 13:07, hétfő | Külföld

Lőszerrobbanás egy csehországi katonai kiképző központban, sérültek

Lőszerrobbanás történt hétfő délelőtt Csehországban, az Olmütz (Olomouc) melletti Libavá katonai kiképző központ területén, többen megsérültek - jelentette a cseh hadsereg az X közösségi hálózaton.

2024. Június 14. 07:26, péntek | Külföld

Jens Stoltenberg: a NATO-nak hosszú távú támogatást kell biztosítania Kijevnek

Az észak-atlanti szövetségnek kiszámíthatóságot kell biztosítania Kijev számára azzal, hogy azonnali és hosszútávú támogatás mellett kötelezi el magát úgy a katonai, mint a pénzügyi támogatás terén

2024. Június 12. 09:14, szerda | Külföld

Putyin: Moszkva üdvözli Ankara érdeklődését a BRICS iránt

Oroszország üdvözli Törökország érdeklődését a BRICS munkája iránt, és támogatni fogja Ankara törekvését a közös feladatok megoldására