Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Június 05. 05:42, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Merkel: a fiskális paktum csak az első lépés az unió reformjában

Merkel: a fiskális paktum csak az első lépés az unió reformjában

Az államháztartási fegyelmet és adósságcsökkentést előíró fiskális paktum csak az első lépés az unió reformjában, amelynek során egyebek között bővíteni kell az Európai Bizottság (EB) jogköreit és uniós felügyelet alá kell helyezni a rendszerszintű fontosságú bankokat - fejtette ki a német kancellár hétfőn Berlinben.

Angela Merkel az EB elnökével, José Manuel Barrosóval folytatott megbeszélése előtt sajtónyilatkozatban hangsúlyozta: "nem kevesebb, hanem több Európára van szükség, legalábbis az euróövezetben". Az EB lehetőségeinek tágítása vagy a bankunió nem azonnal ható gyógyszer a válságra, hanem hosszabb távú projekt, de a "világ tudni akarja", hogy az unió miként fejlődik tovább, ezért el kell kezdeni tárgyalni a középtávú feladatokról.
Először arról kell gondolkodni, hogy miként lehet "összehozni" az államháztartási konszolidációt a növekedéssel. Ez a két elem egyformán fontos, "az érem két oldala" - mondta Merkel.
Barroso hozzáfűzte: a gazdasági növekedéshez szükség van "célzott beruházásokra", valamint szilárd államháztartási helyzetre és versenyképességre, ezért "elengedhetetlen a fiskális konszolidáció és a szerkezeti reform". Az EB ezeket az alapelveket szem előtt tartva terjeszt elő javaslatokat a növekedés ösztönzésére a június végi uniós csúcson - mondta Barroso.
Kifejtette: a valutaunióra építve létre kell hozni a gazdasági uniót. Ez hosszabb távú feladat, de "már most jelezni kell a polgároknak és a befektetőknek világszerte, hogy hiszünk az euró stabilitásában, és mindent meg is teszünk érte". Az eddiginél "gyorsabban kell haladni és messzebb kell menni" - mondta Barroso. Hozzátette: meg kell vitatni egyebek között a "mélyebben integráltabb pénzügyi felügyeleti és betétbiztosítási rendszer" kialakításának lehetőségeit.
Az EB az előző héten az euróövezet számára megfogalmazott gazdasági ajánlásai között kifejtette, hogy a zónának a növekedés ösztönzése és az adósságcsökkentés mellett el kell mozdulnia egy bankunió irányába, és változtatni kell az euróövezeti válságkezelő alapok (EFSF, ESM) működési rendjén is, hogy a bajba került bankok ne a kormányok közbeiktatásával, hanem közvetlenül juthassanak támogatáshoz. A Welt am Sonntag című vasárnapi német lap pedig arról írt, hogy az uniós intézmények vezetői az EU működését alapvetően átalakító reformokat tartalmazó tervet készítenek a június végi uniós csúcsra.
A lap szerint az utóbbi hetekben felmerült reformjavaslatokat rendszerbe szervező és új elemekkel kiegészítő terv közös pénzügy-, adó-, kül- és biztonságpolitikát irányoz elő. Tartalmazza továbbá azt, hogy bővíteni kell az EB ellenőrző jogosítványait a tagállami költségvetések felett, egységes bankfelügyeleti és betétbiztosítási rendszert kell kialakítani, és német mintára át kell alakítani a szociális ellátórendszert és a munkaerőpiaci szabályozást.
A reformokat a kétsebességes integráció elve alapján ütemeznék, vagyis az egyöntetűen támogatott elemeket valamennyi uniós tagországban egyszerre vezetnék be, azokat az elemeket pedig, amelyek körül vita van, kezdetben csak az euróövezetben - írta a Welt am Sonntag.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.