Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. November 25. 12:06, vasárnap | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Mexikó beleegyezett Trump menekültügyi tervébe

Mexikó beleegyezett Trump menekültügyi tervébe

Mexikó hamarosan hivatalba lépő vezetése beleegyezett abba, hogy Donald Trump amerikai elnök kormánya úgy alakítsa át az Egyesült Államok menekültügyi rendszerét,

hogy a menedékkérelmet beadóknak Mexikóban kelljen kivárniuk beadványuk elbírálását - jelentette szombaton a The Washington Post című amerikai lap.

A baloldali Andrés Manuel López Obrador megválasztott mexikói elnök december 1-jén lép hivatalba. Leendő belügyminisztere, Olga Sánchez Cordero a lapnak úgy nyilatkozott, hogy a "Maradj Mexikóban!" nevű terv csak rövid távú megoldás.

"Közepes és hosszú távon az a megoldás, ha az emberek nem vándorolnak. Mexikó tárt karokkal fogad mindenkit meg minden, de képzeljék csak el, hogy ha egymás után jönnek a karavánok, akkor az idővel nekünk is problémát jelent majd" - mondta Sánchez Cordero.

Donald Trump hosszú ideje szeretné megváltoztatni a jelenlegi rendszert, amelyet ő csak az elfogás és elengedés rendszerének nevez, vagyis, hogy a határsértőket elfogják, menedékkérelmet adnak be, és elengedik őket, és az Egyesült Államokban várhatják ki, amíg az ügyüket elbírálják.

A The Washington Post szerint López Obrador leendő külügyminisztere a héten Houstonban találkozott többek között Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel és Kirstjen Nielsennel, a washingtoni belbiztonsági minisztérium vezetőjével, és ott öntötték formára a változtatást rendező megállapodást.

Trump szeretné feltartóztatni az Egyesült Államok felé igyekvő több ezer fős karavánt, és kormánya azt is elrendelte, hogy ne adhasson be menedékkérelmet az, aki illegálisan lépi át az ország déli határát, ám ezt a rendelkezést egyelőre felfüggesztette egy amerikai bíróság.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.