Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. Március 30. 16:07, kedd | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Michel: az EU mindent megtesz az oltóanyagok gyártásának növelésére

Michel: az EU mindent megtesz az oltóanyagok gyártásának növelésére

Az Európai Unió mindent megtesz, hogy finanszírozást biztosítson a koronavírus elleni oltóanyagok gyártásának globális növelésére

- jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke kedden Tedrosz Adhanom Gebrejeszusszal, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatójával közösen tartott online sajtótájékoztatóján.

A tájékoztatót abból az alkalomból tartották, hogy 24 vezető politikus - köztük a francia elnök, a brit, a német, az olasz és a spanyol kormányfő - aznap megjelent közös írásában egy globális együttműködési keretrendszer létrehozását javasolta a jövőbeli világjárványok kezelésére: a nemzetközi összefogás révén a szükséges információcsere felgyorsítása mellett finanszírozást is biztosítanának a vonatkozó kutatáshoz és fejlesztésekhez.

"Biztosítanunk kell az oltásokhoz, gyógyszerekhez és tesztekhez való egyetemes és méltányos hozzáférést" - fogalmazott Michel, aki a WHO-főigazgatóval együtt szintén az aláírók között volt.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz azt mondta, a WHO májusban előterjesztheti a világjárványokról szóló nemzetközi megállapodásra irányuló javaslatát, amely segíteni kívánja a koronavírus-járvány által feltárt hiányosságok kezelését, a nemzetközi egészségügyi előírások végrehajtását, és együttműködést biztosít a járványmegelőzés és az esetleges újabb járványokra adható válaszlépések területein.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.