Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Június 03. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Milliárdokat füstölnek el feketén

Milliárdokat füstölnek el feketén

A lefoglalt dohánytermékek kategóriánkénti mennyiségében jelentős változás állt be az utóbbi időszakban – tájékoztatta a Napi Gazdaságot az adóhivatal. Az itthon elkobzott árucikkek értéke az egymilliárd forinthoz közelít.

Csaknem 24 millió szál szabálytalanul forgalmazott cigarettára bukkant 2014-ben eddig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A hatósági ellenőrök a dobozos kiszerelések mellett majdnem fél tonna illegálisan kínált fogyasztási és finomra vágott dohányt is felderítettek. A termékek piaci értéke összesen az egymilliárd forint határán mozog, ez az adat pedig nagyságrendjében illeszkedik a korábbi évek tendenciájához: két éve 2,33 milliárd forintnyi dohánycikk volt a NAV zsákmánya, tavaly 2,82 milliárd forint.

Az is kiderül, hogy a lefoglalt dohánytermékek kategóriánkénti mennyiségében jelentős változás állt be az utóbbi időszakban. A feketecigaretta ugyan évek óta tartja a 70 millió körüli darabszámát, de a finomra vágott dohányból 2013-ban már csak huszadannyit találtak a pénzügyi nyomozók, mint 2012-ben, valamint szivarkából is csak negyedannyi került a NAV hálójába. A fogyasztási dohány fogások ezzel szemben 2013-ban – tavalyelőttről – az ötszörösükre nőttek.

Az idén befizetett dohánygyártmányból származó jövedéki adó nettó egyenlegében egyaránt eltérés tapasztalható. Áprilisban 23,4 milliárd forint érkezett be ezen a címen az államkasszába – mindez egy éve még 29,9 milliárd forintra rúgott, de 2012-ben a 30 milliárd forintos küszöböt is túllépte. A bevallott általános forgalmi adó ugyancsak csökkent: 0,9 milliárd forint volt a mostani és 10,7 milliárd forint tavaly áprilisban.

A számok azt mutatják, hogy a legális eladásból származó adóbevételek annak ellenére csökkennek, hogy a dohánytermékek jövedéki adóját 2012-ben megemelték. (Ez egyébként látszik a 2012-es bevételi adatokból, itt ugyanis a jövedéki adóbevételek 20, az áfából származó adóbevételek 25 százalékkal nőttek az előző évhez képest.) Mindez egyrészt alátámasztja azt az állítást, hogy a törvényi szabályozások hatására egyre többen teszik le a cigarettát, de egyben a feketepiac irányába való eltolódást is mutatja.

A NAV a Napi Gazdasággal az is közölte, hogy Magyarország elsősorban mint tranzit állam jelenik meg az európai felhasználásra éves átlagban 52 milliárd szál cigarettát csempésző bűnszervezetek térképén. A hatóság hivatkozik a GFK Hungária Piackutató Intézet Kft. januári felmérésére, amely a magyar illegális cigarettapiaci indexet 11,8 százalékra becsüli. A 2013-as adatok szerint a hazai kiskereskedelmi forgalom 9,156 milliárd cigarettát tett ki, ebből a feketén elfüstölt tehát 1080 millió szál. A NAV aláhúzza: az itthoni illegális dohányértékesítés az Európai Unió más tagországaival egybevetve átlagosnak mondható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.