Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. December 05. 07:18, hétfő | Belföld
Forrás: HírTv

Mindent kiadnak, ahová ágyat lehet tenni

Mindent kiadnak, ahová ágyat lehet tenni

Három hónap alatt nyolcezer fővel nőtt Mosonmagyaróvár lakossága az oda érkező, Ausztriában dolgozó vendégmunkások miatt – számolt be a Hír Televízió.

A Lajta-parti kisvárosban bezárt panziókat, laktanyaépületet is kiadnak, sok közülük nem bejelentett szálláshely.

A Kelet-Magyarországról érkező és jobbára Ausztriában munkát vállaló vendégmunkások áradata miatt három hónap alatt nyolcezerrel nőtt a határ menti Mosonmagyaróvár lélekszáma. A vendégmunkások fogadására rövid idő alatt komplett iparág épült ki Mosonmagyaróváron. A legtöbb helyen csupán néhányan laknak, de akadnak több tízfős munkásszállók is.

Egy szarvasi asszony egész családjával együtt érkezett a Lajta-parti városba. Férje jár át dolgozni Ausztriába. Azt mondja, ő is menne, de vigyáznia kell a gyerekekre. A család idősebb gyermeke szakácsnak tanul Mosonmagyaróváron, mert tudja, hogy ezzel a szakmával jól fizető munkahelyet találhat majd a határ túloldalán. A fiú úgy fogalmazott, Ausztriában „mindent meg lehet kapni, több a munkalehetőség is”.

A harmincezres Lajta-parti kisvárosban szinte mindent kiadnak, ahová ágyat lehet tenni. Bezárt panziókat, rég nem használt laktanyaépületet nyitnak meg, ahol sokszor méltatlan körülmények között szállásolnak el embereket a bérmunka-közvetítők. Az önkormányzat és a rendőrség most közösen igyekszik felmérni az ideiglenes munkásszállókat.

Nagy István, Mosonmagyaróvár polgármestere szerint a bérmunka-közvetítők sokszor csak a fekvőhelyet biztosítják a vendégmunkásnak, akik nem tiltakoznak, hiszen reggeltől estig Ausztriában dolgoznak, és az a céljuk, hogy minél kevesebb pénzt költsenek. Mint mondta, a nem bejelentett szálláshelyeken a körülmények is rosszabbak. Ráadásul ezzel az önkormányzat adóbevételtől esik el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni