Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Március 06. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Módosításokról döntött Matolcsy - Varga szerint el lehet gondolkodni a különadók eltörléséről

Módosításokról döntött Matolcsy - Varga szerint el lehet gondolkodni a különadók eltörléséről

A Magyar Nemzeti Bank élére kinevezett Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterként még módosította a Magyar Nemzeti Bank alapító okiratát. Eszerint a jegybankelnök dönt a munkavállalók felvételéről, felmentéséről és javadalmazásáról. Mindemellett egy új pozíció jön létre a jegybankban, a főigazgatói poszt. Varga Mihály kifejtette, el lehet gondolkodni a különadók - így a bankadó - eltörléséről, amennyiben a magyar gazdaság növekedésnek indul.

Az ATV Híradó kérdésére az új gazdasági miniszter nem látta aggályosnak, hogy elődje még távozása előtt a jegybank belső rendelkezéseit módosította, mert a szervezeti szabályzatát az állam képviseletében módosíthatja.A Népszava információja szerint a bankjegyek ügyében is változás lesz az MNB-nél: ezután csak a Matolcsy György kézjegyével is ellátott forint-bankjegyek kerülhetnek forgalomba.

A Napi Gazdaság Online információi szerint Nagy Róza, közigazgatási államtitkár tölti be a Matolcsy György vezette MNB-ben az újonnan létrehozott főigazgatói posztot. A tárca mai állománygyűlésén azt is bejelentették, hogy több más NGM-es vezető mellett Csizmadia Norbert, az NGM gazdaságtervezésért felelős államtitkára is a jegybankban folytatja pályafutását.

Eközben beválasztotta a jegybank Monetáris tanácsába a Parlament Pleschinger Gyulát, a nemzetgazdasági minisztérium volt államtitkárát. Az ötödik külső tag érkezése azután vált szükségessé, hogy Balogh Ádám kinevezésével háromra nőtt a Nemzeti Bank alelnökeinek száma. Pleschinger Gyula ígértetett tett arra, hogy jegybankárként segíti majd a gazdaságélénkítést a törvényi kereteken belül és alapesetben nem kezd majd nem konvencionális eszközökbe az MNB.

Varga Mihály a nemzetgazdasági miniszteri poszt várományosa azt mondta bizottsági meghallgatásán, hogy nem látja szükségét sem a költségvetés, sem a Munka Törvénykönyve módosításának. Varga Mihály a növekedés beindítását, a fogyasztásnövelés ösztönzését nevezte a legfontosabbnak, a devizakitettség csökkentése érdekében pedig további kormányzati lépéseket ígért, de legfontosabb feladatának a túlzottdeficit-eljárás alóli kikerülést tartja. Közben Varga Mihály nyilatkozott a Magyar Hírlapnak, azt mondta, még ha eltérők is a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar jegybank funkciói, mindkét intézménynek stratégiai partnernek kell egymást tekintenie. Egyben kijelentette: a költségvetés rendben van, és nem készülnek egyenlegjavító intézkedésekre. Varga Mihály kifejtette, hogy a különadók (így a bankadó) eltörléséről el lehet gondolkodni, amennyiben a magyar gazdaság növekedésnek indul. Hangsúlyozta, hogy jól működő bankrendszer mellett nincs gazdasági növekedés, így a devizahitelesek megsegítését a bankokkal együtt lehet elképzelni. Szerinte folynak már a tárgyalások a szektor képviselői és a kormány között.

Varga arról is beszélt, hogy idén 0,5-1 százalékos GDP növekedésre számít, míg a hivatalos kormányzati előrejelzés még 0,9 százalék. Az IMF, az Európai Bizottság és elemzői konszenzus is 0-0,1 százalékos recessziót vár.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.