Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Szeptember 06. 07:45, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Molekula méretű a legkisebb működő elektromos motor

Molekula méretű a legkisebb működő elektromos motor

A kutatóknak sikerült létrehozniuk a világ eddigi legkisebb működő elektromos motorját. A szerkezet egyetlen molekulából áll, így csupán egy milliárdod méter átmérőjű.

A tudósok már korábban is alkottak molekulányi rotorokat, de ez az első, amely önálló működésre képes elektromos áram segítségével. A mikroszkopikus motort az elképzelések szerint elsősorban a nanotechnológiában és az orvostudományban hasznosíthatnák, ahol kisebb folyamatok végrehajtására bőven elegendő a teljesítménye - írja a Nature Nanotechnology.

A kísérletek során egy tiszta rézfelületre helyeztek egy butil-metil-szulfid molekulát, amelynek egyetlen kénatomja pivot motorként kezdett működni elektromos energia hatására. A elektronmikroszkópos vizsgálat szerint a fordulatszáma másodpercenként elérte a 120-at.

A tudósok szerint a motor segítségével létrehozhatják a világ legkisebb gépét, amelyet a molekula hajthatna meg. Jelenleg azonban a fejlesztők elsődleges célja, hogy bekerüljenek a Guiness Rekordok Könyvébe.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: tudós

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.