Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Október 25. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Mórahalom polgármestere: összefogással ellenőrzik a Homokhátság vendégmunkásait

Mórahalom polgármestere: összefogással ellenőrzik a Homokhátság vendégmunkásait

Elutasítja a Jobbik kedd esti demonstrációját, és összefogással próbálják ellenőrizni a térség vendégmunkásait - reagált a Jobbik megmozdulására Nógrádi Zoltán (Fidesz), Mórahalom polgármestere szerdán Szegeden tartott sajtótájékoztatóján.

A politikus elmondta: Mórahalom biztonságos, nyugodt és élhető kisváros a Homokhátságon, ahol vannak társadalmi problémák, de nem volt még olyan helyzet, amelyet helyi összefogással és a rendőrséggel ne tudtak volna kezelni.
Elutasítják a Jobbik kedd esti felvonulását, amelyet egy hétvégén meggyilkolt helyi gazda ügyében tartottak - tette hozzá. Azzal ugyanis a nyugovóra térő város rendjét megzavarták, a lakókat megfélemlítették, életellenes mondatokat skandáltak, majd a polgármester mellett megfenyegették a helyi gazdálkodókat is.
Nógrádi Zoltán elmondta: Mórahalom városa és a homokháti települések elhatározták, összehívják a képviselő-testületeket, és tájékoztatást kérnek annak érdekében, hogy fel tudják térképezni, a tanyavilágban milyen munkavállalói kör és lakosság telepedett meg.
Szerda este Zákányszék és Mórahalom lakosai közül azokat a gazdákat hívták megbeszélésre, akik a közelmúltban idénymunkásokat alkalmaztak, hogy tisztázzák velük az idénymunka hazai szabályait. Emellett a tanyai képviselő-testületeket is üléseztetik, felmérik azokat az ingatlanokat, ahol ez a munkavállalói kör megtelepedett, hogy folyamatosan látogatni tudják őket, figyelni a magatartásukat, és kérni a munkaadói kontrollt. A helyi társadalmat is szeretnék mozgósítani annak érdekében, hogy mihamarabb helyreálljon az egyetértés és a béke a településeken. "Ugyanis a politikai beavatkozás következménye az, hogy szembefordulnak egymással a különböző társadalmi rétegek, ezért erre vonatkozóan külön programot szeretnénk indítani"- hangsúlyozta Mórahalom polgármestere. Közölte: az idénymunkák során bevett szokássá vált, hogy határon túlról érkeznek munkavállalók, akik az uniós csatlakozás óta legálisan vállalhatnak munkát. Viszont arra ösztönzik a munkaadókat, hogy ez a szabályok maximális betartása mellett történjen, és ezt ellenőrzik is - mondta a politikus.
A Jobbik szerdai sajtótájékoztatóján elhangzott követelésre, hogy fosszák meg díszpolgári címétől a gyilkossággal gyanúsított vendégmunkások munkáltatóját, azt felelte: méltatlan a felvetés, hiszen Babarczi János nagyon sokat tett a településért. Az ő és a képviselő-testület lemondásra való felszólítást szintén visszautasította Nógrádi Zoltán.
Vasárnap három román állampolgár gyilkolt meg egy hatvanéves férfit egy helyi tanyán, a gyanúsítottakat a rendőrség két órával a bejelentés után elfogta.

Címkék: Párt-Fidesz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk