Városlista
2024. június 20, csütörtök - Rafael

Hírek

2011. December 15. 13:10, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Negyven évig takaríthatnak

Negyven évig takaríthatnak

Negyven évet vesz igénybe a márciusi földrengésben és szökőárban megrongálódott fukusimai atomerőmű teljes szétszerelése – közölte csütörtökön a japán média.

A híradások szerint az atomerőművet működtető vállalat, a Tepco az illetékes minisztériummal és az atomenergia-ipari kormánybizottsággal közösen új menetrendet készített az atombaleset okozta károk felszámolására. Eszerint a reaktorok hidegleállítása után a szakértők megkezdik az előkészületeket az elhasznált fűtőrudak kiemelésére a reaktorok felett található pihentető medencékből. Ez körülbelül 2014-ben veszi kezdetét.

Ezután kezdődik a kárfelszámolás legbonyolultabb szakasza, a megolvadt nukleáris fűtőanyag eltávolítása a tönkrement reaktorokból. Erre legalább tíz évet kell várni, s csak a reaktormagok kiemelése körülbelül 25 évet vesz majd igénybe. Ezután öt évig tart majd a reaktorépületek és más létesítmények elbontása.

A szakértők eddig harminc évre tervezték a reaktorok teljes szétszerelését, de egyes műveletek bonyolultsága miatt most már negyven évvel számolnak. Az atomenergia-ipari kormánybizottság jelentésében hangsúlyozza, hogy a kárfelszámolók folyamatosan nagy sugárzásnak lesznek kitéve, ezért távirányítású robotok fokozott igénybevételére lesz szükség. Ügyelniük kell majd arra, hogy ne történjék újabb radioaktív szivárgás.

Jelenleg a szakemberek a vége felé járnak a három megrongálódott atomreaktor hidegleállítása előkészületeinek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 20. 16:45, csütörtök | Belföld

A hétvégén is folytatódik a kánikula

A hétvégén is folytatódik a kánikula: szombaton 28-36 Celsius-fok várható, majd vasárnapra némileg csökken a meleg, és elszórtan záporok-zivatarok jelenhetnek meg, a legmelegebb órákban 27-33 fok valószínű

2024. Június 20. 16:44, csütörtök | Belföld

Agrometeorológia: a száraz időjárás kedvez az aratásnak

Az elmúlt napok nagyrészt száraz időjárása kedvez az aratásnak, de a forróság az érésben lévő búzának sem tesz jót - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

2024. Június 19. 06:00, szerda | Belföld

Hőség- Harmadfokú riasztás lépett életbe

Harmadfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére szerda nulla órától szombat éjfélig az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján