Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. December 22. 12:22, csütörtök | Belföld
Forrás: HírTv/MTI

Nem indokolták a leminősítést a valós gazdasági folyamatok

Nem indokolták a leminősítést a valós gazdasági folyamatok

A költségvetési bizottság csütörtöki ülése után Szijjártó Péter elmondta: a Standard & Poor’s leminősítése az euróválságról szól, nem pedig Magyarországról.

A valós gazdasági folyamatok semmilyen módon nem indokolták ezt a döntést.

Véget ért a költségvetési bizottság ülése a parlamentben. Az ülés után Szijjártó Péter elmondta: a Standard & Poor’s leminősítése nem Magyarországról, hanem az euróválságról szól. A miniszterelnök szóvivője hozzátette, hogy Magyarország csökkentette államadósságát, a költségvetési hiány pedig három százalék alatt van.

Utalt továbbá arra is, hogy Orbán Viktor kormányfő már korábban felvetette annak a lehetőségét, hogy december közepe után újabb támadás érheti az országot a hitelminősítők részéről.

Ezeknek a spekulációs támadásoknak az az egyik sajátja, hogy általában hitelminősítői döntések környezetében szoktak előfordulni – tette hozzá Szijjártó, aki úgy véli: előbb-utóbb a hitelminősítő intézetek kénytelenek lesznek felminősíteni Magyarországot.

Szijjártó Péter leszögezte: folytatódik az a politika, amellyel a kormány Magyarországot megújítja, átszervezi, és Európa egyik legversenyképesebb gazdasági környezetű országává teszi majd.

Azokra a kérdésekre, hogy az IMF-delegáció idő előtti elutazásának vagy a Barroso-levélnek lehet-e köze a leminősítéshez, Szijjártó Péter azt mondta: az IMF-delegációval a hivatalos tárgyalások januárban kezdődnek meg, nincs tudomása arról, hogy változás lenne ebben a menetrendben. Az Európai Bizottság elnökének levelével kapcsolatban azt mondta, hogy a miniszterelnök erre válaszolni fog.

Arra a felvetésre, hogy a leminősítés ronthatja-e a kormány pozícióit az IMF-tárgyalásokon, a miniszterelnök szóvivője úgy válaszolt: nem gondolja, hogy a két dolog bármilyen összefüggésben lenne.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerdai közleményében kitér arra, hogy az S&P döntése jól láthatóan nem a magyar gazdaság és pénzügyi rendszer tényeinek értékelésén alapul, hanem a dollárövezet erősödésében és az eurózóna gyengítésében érdekelt piaci szereplők nyomásgyakorlása. Jól mutatják ezt álláspontja szerint az S&P által felhozott érvek (pl. szektorális különadók, külső eladósodottság), amelyek egyáltalán nem hordoznak új információt. Emellett az S&P szándékosan figyelmen kívül hagyta azt is, hogy az elmúlt időszakban kedvező irányú változás következett be az értékelés alapjául szolgáló mérőszámokban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.