Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Május 16. 14:07, szerda | Belföld
Forrás: mno / MTI

Nem maradt a vízfelszínen a hajó

Nem maradt a vízfelszínen a hajó

Meg kellett szakítani egy Kentben készült bronzkori hajó másolatának első útját, mert a vízi jármű nem maradt a vízfelszínen.

A Boat 1550 BC (hajó Krisztus előtt 1550-ből) nevű hajóba azonnal szivárogni kezdett a víz, mihelyst a doveri kikötőben vízre bocsátották – írta honlapján a BBC. A hajó egy Doverben 1992-ben talált eredeti bronzkori jármű felére kicsinyített másolata.

A canterburyi Christ Church Egyetem szóvivője elmondta: a kísérlet nem sikerült, ehelyett inkább névadó ünnepséget tartottak. A hajót emelődaru segítségével hálóban óvatosan bocsátották a vízre, de rögtön megtelt vízzel. A vízre bocsátás idején senki sem tartózkodott a hajóban.

Régészek egy csoportja három hónapon át építette a hajót. Az egyetem szóvivője elmondta: kifoltozzák, és újra megpróbálják vízre bocsátani.

A Boat 1550 BC elkészítése az első fejezete a canterburyi Christ Chruch Egyetem hároméves programjának. A hajómásolat az egyik központi darabja lesz a június 30-án a nyugat-franciaországi Boulogne-sur-Merben nyíló kiállításnak. Decemberben Belgiumba szállítják és 2013 júliusában tér vissza Doverbe.

Az eredeti, 3500 éves hajóra canterburyi régészek a doveri múzeum közelében találtak rá egy ásatáson. A programot az Európai Unió is támogatja, és hét brit, francia és belgiumi partnerintézmény vesz részt benne.

Fotó: canterburytrust.co.uk

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.