Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Április 18. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nem mozdul a gödörből a foglalkoztatottság

Nem mozdul a gödörből a foglalkoztatottság

Az elmúlt 12 hónapban mindössze egyszer – tavaly júniusban – haladta meg a foglalkoztatottak száma a 2 millió 600 ezret a gazdasági társaságok körében a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál leadott létszámadatok elemzése alapján. A fővárosban 1 millió körül stagnál a dolgozók létszáma, Nógrád megyében viszont volt olyan hónap, amikor a 20 ezret sem érte el – derül ki a Bisnode
üzleti információs szolgáltató legfrissebb elemzéséből.


Március végén 2 millió 544 ezer embert foglalkoztattak a cégek a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál leadott létszámadatok alapján, ami 3 ezerrel kevesebb mint egy évvel korábban ugyanebben a hónapban, viszont 2 ezerrel több mint 2011 márciusában – derül ki a Bisnode üzleti információs szolgáltató legfrissebb elemzéséből.

– Statisztikáink azt bizonyítják, hogy a munkaerő-piac képtelen kitörni a stagnáló állapotból. A helyzet viszont legalább nem romlott lényegesen – mondja Keleti József, a döntéstámogató információkat szolgáltató Bisnode ügyvezető igazgatója.

Az elmúlt 12 hónapban Magyarországon a gazdasági társaságok által foglalkoztatottak száma mindössze egyszer – tavaly júniusban – haladta meg a 2 millió 600 ezret a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál leadott létszámadatok alapján. Minden jel arra utal: a cégek többsége már elvégezte a gazdasági visszaesés miatt szükségessé vált leépítéseket, és jelenleg kivárnak, figyelve a magyar és az európai – kiemelten a német – gazdasági folyamatokat. Az új beruházásokra és ennek következtében a foglalkoztatottak számának bővülésére azonban még várni kell.

Budapesten 1 millió, Pest megyében pedig jellemzően 310 ezer fő körüli értéket mutatnak a számok havonta. Ez a két legerősebb régió a gazdaság fejlettségét, a foglalkoztatottak számát tekintve is.Növekedés azonban még ezeken a területeken sem látszik.

Tavaly márciushoz képest Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok és Veszprém megye kivételével mindenhol csökkent kismértékben a foglalkoztatottak száma a Bisnode adatai szerint.A legjelentősebb csökkenés Komárom-Esztergomban következett be: itt csaknem 8 százalékkal esett vissza a cégeknél bejelentett dolgozók száma a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál leadott létszámadatok elemzése alapján. A legnagyobb – 1,9 százalékos – növekedés Jász-Nagykun-Szolnok megyében volt, majd Győr környéke következik a képzeletbeli toplistán 1,6 százalékkal. Bár Veszprémben is bővült a foglalkoztatottak köre, mindössze 73 fővel.

– Ha hónapról hónapra elemezzük a területi adatok változását, összességében megállapítható: a magyar munkaerő piac még mindig tetszhalott állapotban van. Sem a létszámcsökkenés, sem a - bővülés mértéke nem jelentős egyik megyében sem – mondja Keleti József.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk