Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. December 03. 15:04, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nem szabályos a gyorshajtás elleni biztosítás

Nem szabályos a gyorshajtás elleni biztosítás

Legkésőbb év végéig át kell dolgoznia a gyorshajtási bírság elleni biztosítását a KÖBE biztosítónak a PSZÁF határozata szerint. A Felügyelet felfüggesztette a termék terjesztését.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) ma közzétett határozatában kötelezte a Közlekedési Biztosító Egyesületet (KÖBE): 2011. december 31-ig igazoltan dolgozza át „Lassíts!” elnevezésű biztosítási konstrukcióját úgy, hogy annak – a szerződési feltételekben vállalt – szolgáltatása ne mérsékelje az üzembentartóval szemben közúti sebességtúllépés miatt kiszabott közigazgatási bírságot (azaz vagyoni hátrányt). A „Lassíts!” termék terjesztését december 3-ától felfüggesztette a PSZÁF.

A közúti közlekedésről szóló törvény alapján a rendőrhatóságnak a közlekedési jogi normák – s mások testi épségének és vagyonának – veszélyeztetése, például a megengedett közúti sebesség túllépése esetén büntető, megelőző szankciókat kell kötelezően kiszabnia a szabálysértés miatt. A meglévő szankciórendszer a társadalomra veszélyes magatartásoktól való tartózkodásra ösztönöz.

A KÖBE „Lassíts!” nevű termékének szolgáltatása révén a közigazgatási bírságra, mint jogintézményre vonatkozó jogszabályi rendelkezések nem érvényesülhetnek teljes körűen. A biztosító szolgáltatása aláássa a sebességtúllépés miatti bírság büntető, megelőző – a társadalomra veszélyes magatartásoktól való tartózkodásra ösztönző – szerepét is. Nincs jelentősége annak sem, hogy a KÖBE kizárja a biztosítási események közül a szándékos, tudatos vagy súlyosan gondatlanul elkövetett szabálysértéseket, illetve, hogy a biztosító szolgáltatása feltételül megszabja: a megbírságolt üzembentartó közlekedésbiztonsági tréningen vegyen részt. A közigazgatási bírság ugyanis a vétkesség típusától független, objektív szankció, amely a jogsértés megvalósulása esetén kizárólag vagyoni hátrány okozását (pénzbírság kiszabását) írja elő. A sebességhatár túllépése miatt kiszabott közigazgatási bírság mérséklésére, elengedésére a bírságot kiszabó hatóságnak sincs lehetősége.

A fentiek miatt a termék nyilvánvalóan a jó erkölcsbe ütközik, ezért jogszabálysértő. A biztosítási törvény a PSZÁF számára mérlegelést nem tűrő módon írja elő: ha a Felügyelet egy biztosítási termék terjesztése során megállapítja, hogy a konstrukció jogszabálysértő, köteleznie kell a biztosítót a jogszabálysértés megszüntetésére. A PSZÁF ezen intézkedés mellett azért döntött a termékterjesztés felfüggesztése mellett, mert az esetleges további biztosítási szerződések létrejötte esetén az ügyfelek – mivel a biztosítási szerződés a jó erkölcsbe ütközik – nem követelhetik a biztosító szolgáltatását.


OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.