Városlista
2020. március 31, kedd - Árpád, Benjámin, Benő

Hírek

2011. December 03. 15:04, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nem szabályos a gyorshajtás elleni biztosítás

Nem szabályos a gyorshajtás elleni biztosítás

Legkésőbb év végéig át kell dolgoznia a gyorshajtási bírság elleni biztosítását a KÖBE biztosítónak a PSZÁF határozata szerint. A Felügyelet felfüggesztette a termék terjesztését.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) ma közzétett határozatában kötelezte a Közlekedési Biztosító Egyesületet (KÖBE): 2011. december 31-ig igazoltan dolgozza át „Lassíts!” elnevezésű biztosítási konstrukcióját úgy, hogy annak – a szerződési feltételekben vállalt – szolgáltatása ne mérsékelje az üzembentartóval szemben közúti sebességtúllépés miatt kiszabott közigazgatási bírságot (azaz vagyoni hátrányt). A „Lassíts!” termék terjesztését december 3-ától felfüggesztette a PSZÁF.

A közúti közlekedésről szóló törvény alapján a rendőrhatóságnak a közlekedési jogi normák – s mások testi épségének és vagyonának – veszélyeztetése, például a megengedett közúti sebesség túllépése esetén büntető, megelőző szankciókat kell kötelezően kiszabnia a szabálysértés miatt. A meglévő szankciórendszer a társadalomra veszélyes magatartásoktól való tartózkodásra ösztönöz.

A KÖBE „Lassíts!” nevű termékének szolgáltatása révén a közigazgatási bírságra, mint jogintézményre vonatkozó jogszabályi rendelkezések nem érvényesülhetnek teljes körűen. A biztosító szolgáltatása aláássa a sebességtúllépés miatti bírság büntető, megelőző – a társadalomra veszélyes magatartásoktól való tartózkodásra ösztönző – szerepét is. Nincs jelentősége annak sem, hogy a KÖBE kizárja a biztosítási események közül a szándékos, tudatos vagy súlyosan gondatlanul elkövetett szabálysértéseket, illetve, hogy a biztosító szolgáltatása feltételül megszabja: a megbírságolt üzembentartó közlekedésbiztonsági tréningen vegyen részt. A közigazgatási bírság ugyanis a vétkesség típusától független, objektív szankció, amely a jogsértés megvalósulása esetén kizárólag vagyoni hátrány okozását (pénzbírság kiszabását) írja elő. A sebességhatár túllépése miatt kiszabott közigazgatási bírság mérséklésére, elengedésére a bírságot kiszabó hatóságnak sincs lehetősége.

A fentiek miatt a termék nyilvánvalóan a jó erkölcsbe ütközik, ezért jogszabálysértő. A biztosítási törvény a PSZÁF számára mérlegelést nem tűrő módon írja elő: ha a Felügyelet egy biztosítási termék terjesztése során megállapítja, hogy a konstrukció jogszabálysértő, köteleznie kell a biztosítót a jogszabálysértés megszüntetésére. A PSZÁF ezen intézkedés mellett azért döntött a termékterjesztés felfüggesztése mellett, mert az esetleges további biztosítási szerződések létrejötte esetén az ügyfelek – mivel a biztosítási szerződés a jó erkölcsbe ütközik – nem követelhetik a biztosító szolgáltatását.


OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2020. Március 30. 17:22, hétfő | Belföld

Elfogadta a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényt a parlament

A veszélyhelyzet idején a kormány a jogszabályoktól eltérő rendkívüli intézkedéseket hozhat az emberek egészsége, a jogbiztonság és a gazdaság stabilitása érdekében.

2020. Március 30. 15:03, hétfő | Belföld

A belföldi turizmus talán ősz előtt elindulhat

Szeptember előtt nem indulhat újra a turizmus Budapesten, országosan talán előbb elindulhat a belföldi turizmus a járványhelyzet függvényében

2020. Március 30. 14:03, hétfő | Belföld

Gyilkosság miatt nyomoznak a Szentendrén talált emberi csontok ügyében

Emberölés bűntettének gyanúja miatt rendelt el nyomozást a vasárnap Szentendrén talált emberi csontok ügyében a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság - olvasható a police.hu honlapra hétfőn feltett közleményben.

2020. Március 30. 11:46, hétfő | Belföld

Emmi: pontos, kimunkált terv szerint folyik a védekezés

Pontos, kimunkált terv szerint folyik a koronavírus elleni védekezés - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) sajtó- és kommunikációs főosztálya vasárnap az MTI-vel.