Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Április 17. 19:24, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Nevet kapott a fővárosi állatkert négy kisoroszlánja

Nevet kapott a fővárosi állatkert négy kisoroszlánja

A Macskák című musical szereplői adtak nevet szerdán a Fővárosi Állat- és Növénykert két hím és két nőstény ázsiai kisoroszlánjának.

Oroszlán Szonjától és Sári Évitől a Surina (Istennő) és a Salima (Boldog) nevet kapták a nőstények, Puskás Peti a Sachin (A lényeg), Haumann Péter pedig a Sinha (Hős) nevet adta a két kis hímnek.
A kéthónapos ragadozókat most először vizsgálhatták meg közelebbről a gondozók. A szorosan tartott állatokat megvizsgálva kiderítették nemüket, illetve beadták nekik a szükséges oltásokat és a féregirtószert. Lemérték súlyukat is: a nyolc kilogrammos Sachinon kívül mindegyik kisoroszlán 7,5 kilogrammot nyom. A fiatal oroszlánok közül páran hangjukat próbálgatva és fajukhoz méltó vicsorgással fogadták a kezelést.
Az állatok bemutatásakor Persányi Miklós főigazgató elmondta, az európai tenyészprogramnak köszönhetően az oroszlánok a legmegfelelőbb helyekre kerülnek, ha majd elhelyezésükről kell gondoskodni. Mint kifejtette, filozófiájának megfelelően a budapesti állatkertben - több más intézménnyel ellentétben - nincs lehetőség az állatok simogatására: így próbálják védeni az oroszlánokat, hogy azok az eredeti természetükhöz leginkább hasonló módon és körülmények között élhessenek.
A veszélyeztetett ázsiai, más néven indiai oroszlánok (Panthera leo persica) február közepén jöttek világra a fővárosi intézményben. Anyjuk, Shirwane 2008-ban született a franciaországi Mulhouse állatkertjében, ahonnan 2010-ben érkezett Budapestre. Ugyanabban az évben került a fővárosba az egy évvel fiatalabb apa, Basil is.
Az ázsiai oroszlánok létezéséről a közvélemény szinte alig tud. Ennek oka, hogy általában afrikaiként könyvelik el őket, mivel a populáció többsége valóban a fekete kontinensen él. Az egykor hatalmas ázsiai elterjedési területen belül ma már csak az indiai Gudzsarát államban maradtak fenn vadon élő egyedek.
A természetben csupán mintegy négyszáz ázsiai oroszlán él, állatkertekben pedig mindössze 250-300 egyed. Magyarországon korábban soha nem született még az afrikai rokonnál sokkal ritkább indiai oroszlán.
(Pro domo - az indiai eredetű állatnevek kiejtése: szurina, szalima, szacsin, szína)

MTI Fotó: Kovács Attila

Címkék: színes-állatkert

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk