Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2016. Július 31. 10:47, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

Nőtt a parlagfű pollenkoncentrációja az utóbbi években

Nőtt a parlagfű pollenkoncentrációja az utóbbi években

Nőtt a parlagfű pollenkoncentrációja az utóbbi években, ami a kevésbé érzékenyekből is tüneteket válthat ki, így ők is egyre jobban érintettek lehetnek - mondta Nékám Kristóf allergológus az M1 csatornán vasárnap.

Hozzátette, az utóbbi években mért maximum pollenszám köbméterenként 1600-1700-ra nőtt a korábbi 1000-1600-ról.

Elmondta, augusztus közepétől-végétől, szeptember végéig tart a főbb parlagfű szezon, az allergia főbb tünetei ekkor szemviszketés, könnyezés, orrdugulás. Sok allergiában szenvedő tünetei fordulhatnak asztmába is, ha nem kap megfelelő kezelést - tette hozzá.

Kitért arra, július végén már csak a tüneti kezelés működik, a kezdő allergiásoknak jó az antihisztamin készítmény, súlyosabb tünetekkel azonban a helyileg alkalmazandó szteroidok a legjobb gyulladáscsökkentők a legkisebb mennyiségben, amelyek azonnal hatnak.

Az allergológus szerint az immunterápia is segíthet, ennek során például parlagfűvel, háziporatkával szembeni a kisiklott immunválaszt visszatereli a normális mederbe. Ez a betegek 50 százalékánál működik, azonban 3-4 éven keresztül kell adni, drágább és kényelmetlenebb az alkalmazása, mint a gyógyszeres kezelésnek - fejtette ki.

Címkék: allergia, parlagfű, pollen

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során