Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Január 05. 08:00, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Nyitva van a regisztráció és az időpontfoglaló az 5-11 évesek oltásához

Nyitva van a regisztráció és az időpontfoglaló az 5-11 évesek oltásához

Folyamatosan nyitva a regisztrációs és az időpontfoglaló honlap az 5-11 éves gyermekek oltásához - hívta fel a figyelmet a koronavirus.gov.hu kedden.

Felidézték: Magyarországon tavaly december 15-én kezdődött a gyermekek oltása, 77 kórházban működik kifejezetten nekik kialakított oltópont.

Kórházi oltópontra előzetes internetes regisztráció és időpontfoglalás után lehet vinni a gyermeket. A szülők számára folyamatosan nyitva van a regisztrációs és az időpontfoglaló honlap. Az időpontfoglalóba azok a szülők tudnak belépni, akik hiánytalan adatokkal regisztrálták gyermeküket és regisztrációjukat már érvényesítették - írták.

A gyermekeket a https://vakcinainfo.gov.hu/ oldalon lehet regisztrálni az oltásra. Felhívták a figyelmet arra, hogy a szülők a gyermek adataival és eddig a regisztrációnál még nem használt emailcímmel rögzíthetik a gyerekeket, egy emailcímről egyet. Arra kérték a szülőket, hogy pontosan adják meg a gyermek adatait és az elérhetőségeket. Kiemelték: csak az ötödik életévet betöltött gyermek regisztrálható érvényesen.

Tudatták azt is, hogy a regisztráció érvényesítése, a megadott adatok hitelességének ellenőrzése 1-3 napot vehet igénybe. Az internetes időpontfoglalóban csak az érvényesen regisztrált szülők tudnak időpontot foglalni.

Az időpontfoglalóba a már regisztrált gyermek TAJ-számával és születési dátumával tudnak belépni a szülők, majd kiválaszthatják a legmegfelelőbb időpontot és kórházi oltópontot. Az 5-11 évesek esetében természetesen a vakcina nem választható, az időpontfoglaló kizárólag a gyermekoltáshoz használható Pfizer-Biontech-vakcinát ajánlja fel - jegyezték meg.

A kormányzati honlapon felhívták a figyelmet arra, hogy a szülő a házi gyermekorvosnál is jelezheti, hogy szeretné gyermekét beoltatni.

Kiemelték: a házi gyermekorvosoknak kiadott szakmai ajánlás szerint az oltást először a krónikus betegségben szenvedő - például szervtranszplantált, daganatos beteg, krónikus veseelégtelen, cukorbeteg, malnutrícióban (alultápláltságban) szenvedő, autoimmun beteg vagy egyéb krónikus betegség miatt kiemelt kockázati csoportba tartozó -, a szülő által beoltatni kívánt gyermekek számára kell biztosítani. Ha ilyen gyermek a praxisban nincs, vagy nem kívánja - nem jelzi a háziorvosnak - a szülő a krónikus beteg gyermek oltását, akkor az oltóanyag várakozás nélkül beadható egészséges gyermeknek is.

Minden 5-11 éves gyermek oltható, ha a szülő kéri és az oltásnak nincs ellenjavallata. Akut, lázas betegség esetén az oltás ellenjavalt. A második oltás a gyermekeknél is 3 héttel esedékes az első oltás után - közölték.

Az oltást jelentősen felgyorsítja, ha a szülő magával viszi a kinyomtatott, kitöltött és aláírt szülői hozzájáruló nyilatkozatot, amely letölthető a koronavirus.gov.hu oldalról - jegyezték meg.

A kormányzati honlapon tudatták azt is, hogy 2021 decemberében 138 ezer adag - 69 ezer gyermek oltásához elég - vakcina érkezett, januárban pedig 150 ezer adag érkezése várható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.