Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Szeptember 10. 15:47, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

OGY - Krónika 1. rész (napirend előtt - Orbán Viktor, Jobbik, LMP)

OGY - Krónika 1. rész (napirend előtt - Orbán Viktor, Jobbik, LMP)

Az IMF/EU megállapodásról és az Országgyűlés őszi ülésszaka előtt álló feladatokról - többek között az új választási eljárási törvény, a polgári törvénykönyv (Ptk.) és a földtörvény, valamint a jövő évi költségvetés tervezett elfogadásáról - is beszélt Orbán Viktor miniszterelnök hétfői napirend előtti felszólásában, amelyben pénzügyi ombudsmani intézmény felállítását javasolta és a várható élelmiszer-árrobbanással foglalkozó minisztériumi munkacsoport létrehozását jelentette be.

Megemlékezés Zwack Péterről

Az augusztusban elhunyt Zwack Péter, egykori független, majd SZDSZ-es képviselőről néma felállással emlékezett meg az Országgyűlés hétfőn, az őszi ülésszak első napján.
Kövér László házelnök felidézte, hogy Zwack Péter, 1956-ban a forradalom menekültjeit segélyező jótékonysági szervezetet alapított és az emigrációt segítő tevékenységéért George Washington-díjat kapott. Az Országgyűlés elnöke kiemelte azt is, hogy Zwack Péter 1990-ben kinevezték Magyarország washingtoni nagykövetévé, majd 1994-ben négy párt közös jelöltjeként független országgyűlési képviselőként folytatta munkáját, a 2002-es országgyűlési képviselő választásokon pedig az SZDSZ képviselőjeként került ismét a parlamentbe.
A házelnök az Országgyűlés és a maga nevében részvétét fejezte ki Zwack Péter családja valamennyi tagjának.

Orbán: nincs szükség a négy évvel ezelőttihez hasonló, rossz IMF-megállapodásra

A miniszterelnök szerint az ország ma erősebb, mint 2008-ban volt, nagyobb a mozgástere, ezért nem szorul rá arra, hogy a négy évvel ezelőttihez hasonló, "rossz megállapodást" kössön a Nemzetközi Valutalappal (IMF). Úgy értékelte: Magyarországnak a saját problémái miatt egyébként nem is lenne szüksége biztosításihitel-típusú IMF-megállapodásra, arra az uniós problémák miatt van szüksége.
Orbán Viktor megerősítette: a magyar államkötvényeket "túljegyzik", a pénzpiac működik, az ország kereke, bár nagy erőfeszítés árán, de forog, ezért Magyarországnak nem kell elfogadnia egy a 2008-ashoz hasonló megállapodást. A kormány alternatív IMF/EU-tárgyalási javaslatának kidolgozása előtt tanulni kell a korábbi hibákból, le kell vonni a 2008-as megállapodás tapasztalatait: a következő kormányülésnek ezért ez lesz az egyik fontos napirendi pontja - jelezte, hozzáfűzve, hogy a kabinet javaslatának alapja a munkahelyvédelmi akcióterv támogatása lesz.A miniszterelnök azt javasolta, hogy angol mintára Magyarország is állítsa fel a pénzügyi ombudsman, vagyis pénzügyi szószóló intézményét az emberek védelmében, mert bár az elmúlt két évben sokat tettek, hogy az embereket megvédjék az uzsorahitelektől, az erőfölényükkel visszaélő pénzintézetektől, a bankok gyakorta tapasztalt kíméletlenségétől, még mindig sok a "dokumentálható állampolgári sérelem".
Jelezte továbbá, hogy Magyarországnak is fel kell készülnie a fenyegető élelmiszer-árrobbanásra, ezért az ősz során a gazdasági és vidékfejlesztési tárca külön munkacsoportja készíti fel a magyar nemzetgazdaságot a jövő év tavaszán várható nehéz világhelyzetre.
Az ősszel a parlament előtt álló feladatok között említette az új választási eljárási törvényt, "az alaptörvényben lefektetett szabadság és felelősség eszmei, elvi alapján álló" új Ptk.-t valamint az új földtörvényt is, amellyel megvethető egy új, modern, gazdaközpontú mezőgazdaság birtokrendszerének alapja. Az ősz feladata a szociális adókedvezményre, munkahelyteremtésre, államadósság-csökkentésre és kézben tartott pénzügyekre épülő, jövő évi költségvetés elfogadása is - tette hozzá. Közölte: folytatódik az új magyar államrendszer kiépítése, az igazságszolgáltatás reformja, az egészségügy és az oktatás újjászervezése, és befejeződik a rendőrség átszervezése is.

Jobbik: a Fidesz a saját gazdaságpolitikai csődjét keni rá az IMF-re

A Jobbik szerint a Fidesznek kapóra jön a Nemzetközi Valutalappal (IMF) folytatott tárgyalás, hiszen ez "jó ürügyet teremt arra, hogy az örökölt és a saját gazdaságpolitikai csődjét rákenje az IMF-re". Vona Gábor a miniszterelnök hétfői, napirend előtti felszólalására reagálva azt firtatta, hogy ha a kormányfő bevallása szerint sincs szükség megegyezésre az IMF-el, akkor mégis miért akar a kormány megegyezni a valutalappal. Ha a Fidesz a KDNP-vel közösen ezután fog saját tárgyalási javaslatot kidolgozni, akkor "mit csinált eddig Fellegi Tamás és Varga Mihály; eddig nem volt a kormánynak saját tárgyalási koncepciója?" - kérdezte az ellenzéki frakcióvezető. A választási rendszerrel kapcsolatban a Jobbik szerint nem a regisztráció a megoldás, hanem a műveltségi cenzus, az ellenzéki párt elemi iskolai végzettséghez kötné a szavazáson való részvételt - ismertette.

Az LMP mesedélutánnak nevezte kormányfő felszólalását

A valóságészlelés teljes hiányáról tanúskodó "mesedélutánnak" minősítette a kormányfő napirend előtti felszólalását az LMP frakcióvezetője. Jávor Benedek szerint Orbán Viktor miniszterelnök "egy picit el van tévedve", mert úgy beszélt a fajok vagy osztályok harcára épülő rendszerek meghaladásáról, mintha 1989-ben kezdett volna kormányozni. Magyarországon 2010-ig az európai normák szerinti parlamentáris demokrácia működött - értékelte az ellenzéki politikus, hozzátéve, a jelenlegikabinet viszont "egészen bámulatos eredményeket ért el" a demokratikus intézményrendszerek leépítésében.
Szerinte a miniszterelnök által vázoltakkal ellentétben Magyarország olyan mély gazdasági válságban van, amilyen az elmúlt két évtizedben alig sújtotta az országot. A frakcióvezető úgy fogalmazott, hogy a kialakult helyzetet megpróbálhatják az IMF-re fogni, de a valóság az, hogy a kormány gazdasági "ámokfutásának" eredményeképpen a gazdaság jóval nagyobb bajban van, mint a kormányváltás előtt.

Címkék: országgyűlés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.