Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2020. Május 08. 06:21, péntek | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Okosórákból, fitneszkarkötőkből információt gyűjtő applikáció segíti a járvány megállítását Németországban

Okosórákból, fitneszkarkötőkből információt gyűjtő applikáció segíti a járvány megállítását Németországban

Már több mint félmillióan használják Németországban a Robert Koch Intézet (RKI) által fejlesztett Datenspende nevű információgyűjtő applikációt, amely segíti a koronavírus terjedésének követését és megállítását.

Ennyi résztvevővel zajló tudományos projektként a Datenspende (adatadomány) világszinten egyedülállónak számít - közölte az RKI internetes oldalán.

Az ötlet alapját az adta, hogy a koronavírus tünetei olyan vitális paraméterekből is leolvashatók, mint a pulzus vagy a testhőmérséklet. Ilyen információkat pedig rutinszerűen gyűjtenek az okosórák vagy a fitneszkarkötők.

A kutatók remélik, hogy az önkéntes, álnevesített felhasználók által rendelkezésre bocsátott adatok alapján jobban fel lehet becsülni a megbetegedettek számát, és idejekorán fel lehet ismerni a fertőzési gócpontokat.

Az adatokat, amelyeket az applikáció révén a felhasználók a szakértők rendelkezésére bocsátanak, több lépcsőben dolgozzák fel és segítségükkel különböző előzetes értékeléseket végeznek.

A résztvevőket földrajzi elhelyezkedés alapján is csoportosítják, így ellenőrizhető, vannak-e regionális eltérések, valamint szem előtt tarthatják, hogy minden régióban elegendően regisztráltak-e és így statisztikailag értékelhető eredmények születnek-e.

Az értékelés szempontjából legfontosabb információ a pulzus, a megemelkedett pulzusszám ugyanis lázra utalhat, amely a Covid-19 jellemző tünete. Az eltérések kiszűréséhez először az adott területre jellemző bázisértéket kell meghatározni, melyet a Datenspende résztvevőinél egy hosszabb időn át mért átlagérték jelent. Ha a nyugalmi pulzus egy adott régióban a szokásosnál magasabb, akkor ott valószínűleg fertőzési gócpont alakult ki.

Ezen információk alapján alkotják meg a szakértők a láztérképeket, amelyek alapján naponta felbecsülhető, hányan lehetnek lázasak egy adott régióban.

Az adatok kiegészítő információs alapot jelenthetnek a RKI járványvédelmi ajánlásai számára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése