Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Július 11. 06:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Okostelefonos önkéntesek védik a balatoni nyaralókat

Okostelefonos önkéntesek védik a balatoni nyaralókat

Nyolcadik alkalommal jelennek meg a Magyar Vöröskereszt piros rövidnadrágos önkéntesei a Balaton partján. A Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat június 30. és augusztus 22. között 13 település 20 strandján látja el az apróbb sérüléseket. A 20-25 millió forintos projekt támogatói hozzájárulásokból, köztük egy telekommunikációs cég okostelefonjaival és alkalmazásával működik – a Rádió Orient műsorában Csige István mutatta be a szolgálatot.

A Magyar Vöröskereszt június 30. és augusztus 22. között 8. alkalommal látogat el önkénteseivel a Balaton strandjaira. A Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat 2007-ben indult a magyar tenger partján nyaralók biztonságának növelésére. A strandon történt apróbb sérülések ellátása mellett az akció célja a szervezet népszerűsítése, láthatóságának növelése. A Rádió Orient műsorában Csige István elmondta, a korábbi csökkenő tendenciák idén megváltoztak: 2013-ban 19 strandon, míg 2014-ben 13 település 20 strandján jelennek meg a piros rövidnadrágos Vöröskeresztes önkéntesek. A szolgálat vezetője hozzátette, a ruházat mellett napernyő és zászló segíti az önkéntesek könnyebb felismerhetőségét.

A hetente változó turnusok támogatói pénzekből állnak fel: a megyei szervezetek gyűjtik össze a tíznapos turnusok résztvevőinek listáját. Csige István az önkéntesség feltételei közül a 16. életév betöltését, valamint alapfokú elsősegélynyújtó ismeretek meglétét emelte ki. „A jelentkezők akár több turnust is elvállalhatnak. A hét magyarországi régió heti 40 főt állít össze, akik az egynapos felkészítést követően kezdik a szolgálatot” – a vendég kiemelte, a jelentkezők díjmentesen kapnak egyenruhát, napi 3 étkezést, szállást és útiköltségüket is megtérítik.

Az önkéntesek többnyire apróbb sérüléseket, kagylóvágást, rovarcsípést és horzsolásokat látnak el, a komolyabb sérülésekhez mentőt hívnak. A vendég kiemelte, igen szoros az együttműködés a mentőszolgálatokkal: a mentősök az önkéntesek elérhetőségét is megkapják, hátha szükség van az ellátás azonnali megkezdésére. „Az esetek többségében a gyerekeket kell kezelni, 60-40 százalékban oszlik el a gyerek-felnőtt ellátottak aránya. Az évek során egyre inkább emelkedett az esetek száma, az emberek bíznak az önkéntesekben, keresik őket.”

A 20-25 millió forintos költségvetésű projekt támogatói pénzekből gyűlik össze. Csige István kiemelte, egy telekommunikációs cég jóvoltából okostelefonokat kaptak az elsősegélynyújtók, emellett egy alkalmazás is segíti munkájuk nyomon követését.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk