Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2021. December 22. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: Kovács Andrea, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Oltva volt az első beteg, aki az omikron variánssal fertőződött meg Ukrajnában

Oltva volt az első beteg, aki az omikron variánssal fertőződött meg Ukrajnában

Be volt oltva koronavírus ellen az a beteg, akinél elsőként azonosították Ukrajnában az omikron variánst, és már meg is gyógyult

- közölte Ihor Kuzin országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese keddi sajtótájékoztatóján. Kuzin kifejtette, hogy a beteg még tavasszal felvette a védőoltás mindkét adagját, ennek köszönhetően "szinte tünetmentesen" vészelte át a megbetegedést, és PCR-tesztje mostanra már negatív lett.

Viktor Ljasko egészségügyi miniszter a múlt hét végén hozta nyilvánosságra, hogy azonosították Ukrajnában az első beteget, aki a vírus rendkívül fertőző, omikron variánsát kapta el. A beteg előtte az Egyesült Arab Emírségekben járt.

A kormány sajtószolgálata közölte, hogy az egészségügyi tárca januárban vizsgálja meg a harmadik, emlékeztető oltás felvételének lehetőségét. A minisztérium két hete már engedélyezte a harmadik oltás felvételét, de még nem mindenkinek, csak azoknak, akiknek ez egészségügyi szempontból fontos, mert immunrendszerük kevésbé képes védekezni a vírussal szemben. Közéjük tartoznak a HIV-fertőzöttek, a daganatos betegek, azok, akik szervátültetésen estek át, valamint az immunhiányos betegségben szenvedők.

Az UNIAN hírügynökség emlékeztetett rá: korábban az egészségügyi miniszter azt mondta, hogy a harmadik oltás felvétele Ukrajnában csak azután válik lehetővé, miután a lakosság átoltottsága megközelíti a 70 százalékot. Eddig a felnőtt lakosság valamivel több mint 46 százaléka vette fel az oltás első adagját, mindkét dózisát pedig több mint 41 százalékuk.

Az ukrán társadalombiztosítási alap nyilvánosságra hozta, hogy a járvány kezdete óta már csaknem 154 ezer ukrán kapott pénzügyi támogatást az államtól, mert házi karanténban kellett lennie, amiért Covid-fertőzöttel érintkezett. Az önelszigetelés ideje alatt a kieső kereset miatti kártalanításként az átlagjövedelem ötven százaléka jár, egészségügyi dolgozók esetében pedig ennek a száz százaléka. Ez összességében több mint 171 millió hrivnyába, azaz több mint kétmilliárd forintba került az államnak.

Jurij Hanicsenko, a Kijevi Közgazdasági Iskola (KSE) vezetője keddi online tájékoztatóján előre jelezte, hogy Ukrajna a 2022-es évet kevesebb Covid-beteggel kezdi, mint az 2021-est. Ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy már januárban várható a fertőzöttek számának növekedése.

Ukrajnában keddre az eddig azonosított fertőzöttek száma 6029-cel 3 616 716-ra, az elhunytaké 346-tal 93 608-ra nőtt. Az aktív betegek száma eközben több mint 13 ezerrel 165 703-ra csökkent. Az elmúlt napon 1061 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.

A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 13 061 477 -en adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú országban, további 1 360 966-an pedig még csak az első adagot kapták meg. A harmadik, ismétlő oltást eddig 171-en kapták meg. Kedden 110 740 embert oltottak be.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.