Városlista
2021. február 25, csütörtök - Géza

Hírek

2012. Június 13. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti

Oroszország - Új választásokat és Putyin lemondását követelték a tüntetők Moszkvában

Oroszország - Új választásokat és Putyin lemondását követelték a tüntetők Moszkvában

Új választásokat és Vlagyimir Putyin elnök lemondását követelték kedden az ellenzéki politikusok a több tízezres moszkvai ellenzéki nagygyűlésen, amely kiáltvány elfogadásával ért véget.

A Szabad Oroszországért kiáltványt Borisz Nyemcov volt miniszterelnök-helyettes bejelentése szerint gyakorlatilag valamennyi orosz ellenzéki erő képviselője aláírta. Szerintük Vlagyimir Putyinnak le kell mondania, új parlamentet kell választani, s az országnak új alkotmányra is szüksége van.
"Putyin politikájának folytatása konfrontációval, az állam szétesésével, káosszal fenyeget" - írták a kiáltvány megfogalmazó orosz ellenzékiek.
A nagygyűlésen azonnali ellenállásra, radikális politikai akciókra szólított fel Szergej Udalcov, a parlamenten kívüli Baloldali Front párt elnöke. Szerinte "kivonulásokat" kell rendezni országszerte, ahol az emberek kifejezhetik véleményüket. Békés sétákra, összejövetelekre hívta fel a tüntetőket, de ennél tovább is ment: október hetedikére országos sztrájkra és nyomásgyakorló politikai akcióra szólított fel Udalcov, de arra is, hogy az ellenzéki szimpatizánsok ne hagyjanak fel annak követelésével, hogy a május 6-i moszkvai akció miatt őrizetbe vett társaikat engedjék szabadon.
Udalcovnál és több vezető orosz ellenzékinél hétfőn házkutatást tartottak, majd kihallgatásra idézték be őket.
A megszigorított orosz gyülekezési törvény életbe lépése óta első nagyobb szabású ellenzéki megmozduláson nem történt rendbontás, a rendőrség nem avatkozott be, senkit sem fogtak le.
A szervezők szerint legalább százezren vonultak a központi Puskin tértől a Szaharov térig, ahol a nagygyűlés zajlott. A rendőrség szerint csupán húszezren lehettek a tiltakozók, akik különféle politikai meggyőződésű csoportokat képviseltek, kezdve a kommunistáktól a jobboldali nacionalistákig bezárólag.
Az MTI tudósítójának helyszíni tapasztalatai szerint többen lehettek az akció résztvevői között a semmilyen mozgalomhoz sem tartozók, akik a békés tiltakozás jelképével, fehér szalagokkal, vagy fehér öltözetben vonulva fejezték ki elégedetlenségüket a jelenlegi orosz hatalommal.
A Kremlhez közel álló politológusok szerint a megszigorított gyülekezési törvény, a szabálysértés büntetési tételeinek megemelése nem befolyásolta az orosz polgárok tüntetési kedvét.
A régi jelszavak elavultak, az új jelszavak hiányoztak, és emiatt az emberek érdeklődése lanyhult - vélekedett ugyanakkor Alekszej Muhin, a Politikai Információs Központ vezérigazgatója. Szerinte az orosz ellenzék ezért halasztotta őszre a következő nagyobb akciót.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Február 25. 08:43, csütörtök | Külföld

Húsvét utánig meghosszabbították a korlátozásokat Olaszországban

A koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások meghosszabbítását jelentette be legalább április 6-ig az olasz egészségügyi miniszter szerdán,

2021. Február 25. 08:00, csütörtök | Külföld

Meghaladta a 18 milliót a beadott első oltási dózisok száma Nagy-Britanniában

A brit egészségügyi minisztérium szerdai ismertetése szerint meghaladta a 18 milliót a koronavírus ellen beadott első oltási dózisok száma Nagy-Britanniában.

2021. Február 25. 05:00, csütörtök | Külföld

Csak negatív vírusteszttel vagy beoltva lehet átlépni a cseh-lengyel és a szlovák-lengyel határt

Szombattól szükséges lesz a negatív koronavírusteszt bemutatása azok számára, akik Csehország vagy Szlovákia felől akarnak beutazni Lengyelországba, különben az érkezőket házi karanténba irányítják

2021. Február 24. 17:02, szerda | Külföld

Nőtt a fertőzöttek száma Horvátországban

Harminc százalékkal nőtt a hét első három napján Horvátországban a koronavírussal újonnan fertőzöttek száma a múlt hét ugyanezen időszakához képest