Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Szeptember 05. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: orientpress

Péntekre derül ki, mikor jön az újabb rezsicsökkentés

Péntekre derül ki, mikor jön az újabb rezsicsökkentés

Nem bizonytalanság, hogy nincs még konkrét idöpontja az újabb rezsicsökkentésnek. Egyelőre mindkét lehetőség - a fűtési szezon kezdete és a január elseje mellett is vannak érvek - mondta Kocsis Máté, az m1 Az Este című műsorában. Hozzátette: a csökkentés mértékéről a Fidesz frakció háromnapos ülésén döntenek, és Kocsis Máté szerint annak mértéke akár több is lehet a tervezett 10 százaléknál. Részleteket pénteken tudnak majd mondani.

A Fidesz kommunikációs igazgatója elmondta: a párt háromnapos frakcióülésén alaposan mérlegelni fogják ezeket az érveket, és Németh Szilárdtól, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős munkacsoportjának vezetőjétől, illetve Fónagy Jánostól, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkárától kértek egy átfogó tájékoztatást, és ők tesznek majd javaslatot a bevezetés időpontjára. Ezek alapján fognak majd dönteni, ennek eredményéről pedig pénteken tudnak majd többet mondani - tette hozzá Kocsis Máté.

Arra a felvetésre, hogy számítanak-e bármiféle válaszlépésre a szolgáltatók részéről, a kormánypárti képviselő azt mondta: Németh Szilárd beszámolója erre is alaposan kitér majd. Emlékeztetett rá, hogy eddig 560 millió forint bírságot szabott ki a fogyasztóvédelmi hatóság azokra a cégekre, amelyek nem, vagy nem egyértelműen érvényesítették a korábbi rezsicsökkentést. Ilyenre most is számítanak, de a Fidesz elkötelezett abban, hogy a magyar családok terheit minél előbb csökkentse - hangsúlyozta, hozzátéve: arra nem készülnek, hogy valamelyik cég esetleg megszüntetné a szolgáltatást.

Kocsis Máté szerint a csökkentés mértéke akár több is lehet a tervezett tíz százaléknál, hiszen - mint mondta - egy 30 százalékos csökkentés sem adná vissza a családoknak azt, amit 2002 és 2010 között például a gáz 150 százalékos emelésével elvettek.

A politikus úgy véli: a magyar gazdaság stabil és jól teljesít, így megvannak a források a rezsicsökkentésre, ahogy a gyed és a családi adókedvezmény tervezett kiszélesítésére is, amely kérdéseket szintén megvitatnak a frakcióülésen. Ezekkel kapcsoltban a nemzetgazdasági miniszter tesz majd javaslatot a képviselőcsoportnak. Kocsis Máté szavai szerint a gyed és a családi adókedvezmény kiszélesítésére is 30-50 milliárd forint közötti forrás áll rendelkezésre külön-külön.

A hús áfájának csökkentésével kapcsolatban a Fidesz kommunikációs igazgatója azt mondta: a kormánypárt árcsökkentésben gondolkodik, ami nem feltétlenül egyezik meg az áfa csökkentésével, mert azt nem biztos, hogy érvényesítik áraikban a kereskedők. Ezzel kapcsolatban a vidékfejlesztési tárca tesz majd javaslatokat a képviselőcsoportnak - tette hozzá.

A devizahitelesek problémájával kapcsolatban a politikus azt hangsúlyozta, hogy nem tartanák igazságosnak, ha az adófizetők állnák jelentős részben a terheket olyan szerződések esetében, amely magánszemélyek és bankok között jöttek létre, így ebben az esetben a pénzintézeteknek kell majd valószínűleg többletterhet vállalniuk. Minderről a hirado.hu ad tájékoztatást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk