Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Március 15. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Pénztárgép csere: a tesztelés elkezdődött, az egyeztetés folyamatos

Pénztárgép csere: a tesztelés elkezdődött, az egyeztetés folyamatos

A február 15-én a Magyar Közlönyben megjelent pénztárgéprendelet után minden oldalon elkezdődött a munka. A rendeletben érintett vállalkozások legnagyobb szervezete az IVSZ folyamatos konzultációs lehetőséggel segíti a folyamatot.

A konkrétumok ismeretében jelenleg a legfontosabb kérdések, hogy betartható-e a hagyományos kasszák esetében a június 30-i, PC-alapú kasszák esetében a december 31-i türelmi határidő? Mikorra lesz kész a beépíthető AEE, hogyan jön létre kisboltokban az adatkapcsolat, nagyokban a szoftverek átállítása? Számos kérdés nyitott még, az biztos, hogy a pénztárgép gyártók és forgalmazók gőzerővel dolgoznak azon, hogy a határidőt tartani lehessen.

'A rendelet kihirdetésével az IVSZ közvetítő szerepe továbbra is kulcsfontosságú marad. A NAV képviselőjével első körben a rendeletet érintő technikai és kivitelezési kérdésekről egyeztettünk. Az IVSZ pénztárgép munkacsoportjának terve, hogy ezt a szakmai konzultációt előre egyeztetett és tervezett témákban folytassa az idei évben. A technikai részletek után így következő lépésként a júniusi cseredátumban érintett pénztárgépgyártókkal közösen folytatjuk a megbeszélést, amit a nagyobb PC alapú számítógép gyártókkal és rendszerintegrátorokkal folytatunk. Nagyon fontos kérdés még a továbbiakban például a szervizelés és jótállás kérdésköre, amiről szintén szeretnénk szakmai konzultációt tartani. Az IVSZ további feladatának tekinti egy gyakorlati útmutató összeállítását, amely az új rendeletben érintett összes szereplőnek segítséget jelent majd.” – nyilatkozta Dobos Attila, az IVSZ főtitkára.

A kormány eltökélt, a NAV szigorú: a megadott határidőt minden kereskedőnek tartania kell. Más kérdés, hogy addigra lesz-e beépíthető AEE (Adóügyi Ellenőrző Egység). A fejlesztés csak a rendelet kihirdetése után kezdődött meg, hiszen a tervezethez képest olyan fél-egymondatos változások szerepeltek a végleges rendeletszövegben, amelyet ha nem vártak volna meg, és e nélkül kezdtek volna el dolgozni, akkor február 15-én kezdhették volna elölről az egészet.

Egyelőre senki sem tudja megmondani, mikor lesz kész AEE. A határidő nem csak a gyártás miatt problémás (az alapanyag gyártatása, rendelése) hanem az egység tesztelése miatt is. Sőt! Ha lenne is AEE-vel ellátott pénztárgép, az engedélyezési kérelem március 20-a előtt nem is nyújtható be a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalhoz, ennél fogva jelenleg egyetlen pénztárgép-forgalmazó sem tud ajánlatot tenni. A logisztikai feladatokra egyes pénztárgép forgalmazók úgy készülnek fel, hogy már most lehetővé teszik márkaoldalukon az on-line pénztárgépre történő előjegyzést.

A fejlesztés mindenhol szigorúan bizalmas üzleti titok, beleértve azt is, hogy milyen AEE kerül majd az egyes forgalmazók pénztárgépeibe.

A NAV központi rendszerét március elsején már teszt üzemmódba kapcsolta, néhány technikai hibát orvosolni is fognak, azonban az AEE-k tesztelése, engedélyeztetése, pénztárgépekbe való beültetése, az új kasszák legyártása, az adattovábbítás hibáinak kiküszöbölése határidőre még megfeszített tempóban is nehezen kivitelezhetőnek tűnik. Márpedig a papír kontrollszalagos kasszával rendelkező kereskedőket június 30-tól kezdve büntetheti a NAV.

A változás nemcsak az AEE-vel rendelkező új POS-konfigurációkat érinti, hanem a meglévő rendszerekben is módosítani kell, hogy a türelmi idő alatt, december 31-ig a meglévő POS rendszerek megfeleljenek a havi adatszolgáltatásnak. A mikrotranzakciók rögzítése, NAV felé történő továbbítása komoly számítástechnikai fejlesztést igényel. A nagyobb áruházláncoknál, hálózatoknál mindenképp módosítani kell az eddig használt szoftvert, ami nem oldható meg helyben, anyavállalati szintű beavatkozást igényel. Ezt pedig komoly programozással lehet csak megoldani. A hipermarketek képviselői minden lehetséges fórumon szóvá tették, hogy, a fejlesztések elindítása, az új rendszer felállítása december 31-ig nem megvalósítható.

Minden kasszát alkalmassá lehet tenni arra, hogy adatot továbbítson a NAV felé, kérdés, hogy mennyiből. Sok egyedi tényezőt is érdemes majd figyelembe venni: mikor vásárolta a kereskedő a jelenleg használt gépet, milyen típusú, milyen funkciókkal rendelkezik és mennyire elégíti ki az igényeit, mennyire fontos a felhasználónak, hogy ne változzon a pénztárgép kezelése stb. Szakértői vélemények szerint a kiskasszák nagy részét érdemesebb lesz lecserélni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;