Városlista
2019. augusztus 17, szombat - Jácint

Hírek

2011. December 23. 07:31, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Rákoppantottak a Facebook orrára

Rákoppantottak a Facebook orrára

Nagyobb átláthatóságot és a személyi adatok fokozottabb védelmét szolgáló változtatások bevezetésére tett ígéretet a Facebook...

Az Egyesült Államokon és Kanadán kívüli több mint félmilliárd európai felhasználója számára a cég nemzetközi főhadiszállásán végzett átvizsgálás nyomán.

A kaliforniai Palo Alto városában működő vállalat nemzetközi főhadiszállása az Európai Unió tagállamai közé tartozó Írországban van. Ez azt jelenti, hogy a dublini vállalatnak kötelessége betartania az európai adatvédelmi törvényeket, amelyek jóval szigorúbbak, mint az Egyesült Államokban, különösen az adatok tárolási idejének tekintetében.

„Ezeknek a kötelezettségeknek a teljesítése intenzív munkát fog igényelni a következő hat hónapban” – közölte a vállalat az ír adatvédelmi biztos (DPC) három hónapos átvizsgálásának eredményeit tartalmazó jelentés publikálását követően. A DPC szerint az egyik probléma, hogy a felhasználók nem kapnak egyértelmű felvilágosítást arról, hogy a képeik feltöltésével kereshetővé teszik azokat, egészen addig, amíg el nem végzik a szükséges beállításokat a profiljukon.

A jelentés nyomán a Facebook júliusban fogja ismertetni az addig elért eredményeit. A tervezett változtatások között szerepel, hogy a közösségi portál meg fogja kérdezni az európai felhasználóktól, igénylik-e az arcfelismerési szolgáltatást – amely automatikusan bejelöli őket a fényképeken –, átdolgozza a személyi adatok megőrzésére és törlésére vonatkozó gyakorlatait, illetve összességében véve több információt fog nyújtani a személyi adatok Facebook, illetve harmadik fél általi kezeléséről.

A Facebookot az Egyesült Államokban is számos kritika érte az adatvédelmi hiányosságai miatt. Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottsággal (FTC) kötött novemberi megállapodás részeként a vállalat ígéretet tett rá, hogy a következő két évtized során minden második évben átvizsgálásnak veti alá az adatvédelmi gyakorlatát.

A mintegy 800 millió felhasználóval rendelkező Facebookot Európában is sok támadás érte, többek között a személyes adatok hirdetőknek való eladása – a DPC eredményei ezt nem erősítették meg –, a barátkereső-szolgáltatás, valamint a törölt adatok „archiválása” miatt. Az írországi illetékesek 22 panaszt kaptak az osztrák Europe versus Facebook nevű adatvédelmi csoporttól és további hármat a Norvég Fogyasztóvédelmi Tanácstól.

Címkék: adatvédelem, Facebook

Ezek érdekelhetnek még

2019. Augusztus 17. 13:10, szombat | Belföld

Önkormányzat 2019 - Századvég: a választók alig 5 százaléka vett részt az ellenzéki előválasztáson Ferencvárosban

Alacsony volt a részvételi arány a ferencvárosi ellenzéki előválasztáson, a választók alig 5 százaléka vett részt rajta - mondta a Századvég vezető elemzője szombaton az M1 aktuális csatornán.

2019. Augusztus 17. 13:06, szombat | Belföld

Geológus: súlyos vízválság fenyegeti a földet

Súlyos vízválság fenyegeti a Földet, népességének negyede már most sem jut elegendő vagy megfelelő minőségű ivóvízhez - hívta fel a figyelmet Juhász Árpád geológus szombaton az M1 aktuális csatornán.

2019. Augusztus 16. 11:50, péntek | Belföld

Jótékonysági akciók a STRAND Fesztiválon

Augusztus 20-24. között több száz programot vonultat fel Zamárdiban az idei STRAND Fesztivál.

2019. Augusztus 16. 10:59, péntek | Belföld

BKK: tanévkezdéstől ismét a teljes vonalon jár a 4-es és a 6-os villamos

Augusztus 21-étől változik a nagykörúti villamospótlás rendje. Iskolakezdéstől, vagyis szeptember 2-ától újra a teljes vonalon jár majd a 4-es és a 6-os villamos -