Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2022. Március 05. 08:03, szombat | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Rekordon a szabadpiaci fölgázár Európában

Rekordon a szabadpiaci fölgázár Európában

Rekordot ért el az európai és a brit szabadpiaci földgázár pénteken.

A földgáz szabadpiaci ára a hollandiai jegyzésben pénteken elérte a megawattóránként 213,895 eurós jegyzést. Délután az ár mérséklődött, öt órakor 195 eurón állt, 21 százalékkal magasabban az előző napi zárásnál. A jegyzés pénteken 195 eurón nyitott, a legalacsonyabb pedig 146 euró volt.

Az ár 148 eurón kezdte az évet. Az elmúlt évben pedig az átlagár a különböző összehasonlító portálok szerint 10 és 25 euró között volt.

Eddig Európa földgázimportjának mintegy 40 százaléka Oroszországból származik. Az ukrajnai háború az energiapiacokra erős hatással van. A gáz ára azonban az ukrajnai háború előtt is jelentős mértékben emelkedett már, megemelve a fogyasztók energiaköltségeit, és jelentős mértékben felhajtva az inflációt.

Ugyanakkor az Ázsiából érkező cseppfolyósított-gáz szállítmányokért folyó verseny miatt kevesebb tartályhajó érkezhet az európai kikötőkbe, miután az ázsiai kereskedők a héten rekordmagasra emelték az árakat. Az egy héttel korábbihoz képest száz százalékkal megemelkedtek a jegyzések.

A brit földgáz ára is megduplázódott a héten, és pénteken csúcsot ért el: "thm" brit hőtartalom egységeként 508 pennyre emelkedett. A "thm" (Therm) 100 ezer brit hőegység (BTU), ami 2,83 köbméter földgáz fűtőértékével egyenlő.

Hasonló okokból a brit szénárak is rekordszintre emelkedtek. A Newcastle-i szén határidős jegyzése az ukrajnai konfliktus közepette új rekordot döntött 430 dollár/tonna felett. Az Oroszországgal szemben közelmúltban bevezetett szankciók - például az európai kikötőkbe bejutás korlátozása - arra késztették az ázsiai és európai közműveket, hogy alternatív szállítók, például Ausztrália után nézzenek. A háború globális energiaválságot idézett elő, és súlyosbította a szénellátással kapcsolatos aggodalmakat egy olyan piacon, amelyen a leállítások után egyébként is kínálati hiány alakult ki. A szén ára 2022 eleje óta több mint megduplázódott.

Az ausztráliai szén, a Whitehaven Coal ára 3,99 ausztrál dollár volt pénteken, 0,6 százalékkal magasabb az előző napinál. Az elmúlt négy hétben a Whitehaven Coal ára 40,25 százalékkal erősödött, az elmúlt 12 hónapban pedig 141,09 százalékkal emelkedett.

Címkék: európa, földgáz, gáz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.