Városlista
2021. május 9, vasárnap - Gergely

Hírek

2012. Február 18. 07:33, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Robbant a jég Tiszaroffnál

Robbant a jég Tiszaroffnál

Helikoptert is bevetettek a tűzszerészek a Tiszaroffnál keletkező jégtorlasz felrobbantásához.

Az akció – mely során 150 kilogrammnyi robbanóanyagot használtak fel – eredményes volt, a helyenként másfél méter vastag jégdugó leszakadt a környező jégtáblákról.

A közelmúlt rendkívül hideg időjárásának következményeként a Tisza teljes hazai szakaszán kisebb megszakításokkal 10-25 centiméter vastagságú állójég alakult ki. A jégjelentő szolgálatok jelentései alapján a Közép-Tiszán Tiszaroff térségében a 377,8-379 fkm közötti szakaszon helyenként másfél-két méter vastagságban feltorlódott az álló jég. Az összetorlódott állójég azt a veszélyt rejti magában, hogy az olvadáskor meginduló másodlagos zajlás káros jégtorlasz kialakulásához vezethet, amely elzárhatja az érkező víz útját, visszaduzzasztó hatása veszélyeztetheti az árvízvédelmi töltéseket, a védett területeket.

A veszélyhelyzet csökkentése érdekében, megelőző intézkedésként az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) a pontszerű III. fokú jeges árvíz elleni készültség keretében elrendelte a jégtorlódás robbantással történő megbontását. Csütörtökön a Készenléti Rendőrség Tűzszerész Szolgálata tűzszerészei – a helyi vízügyi szakemberekkel együttműködve – a tiszaroffi komp térségében a jégen megközelítették a feltorlódás helyszínét. A jégbe furatokat alakítottak ki, majd kisebb, vízálló burkolattal ellátott töltetekkel léket robbantottak a feltorlódott jégbe, végül nagyobb hatóerejű töltetek robbantásával megbontották a torlódást (a művelet során közel 150 kilogramm robbanóanyag került felhasználásra). A káros jégtorlaszok egy része a partról nem volt biztonságosan megközelíthető, ezért – eddig Magyarországon nem alkalmazott módszerrel – a robbantási szakemberek a Készenléti Rendőrség Légirendészeti Parancsnokság MD 500 típusú helikopteréről is leereszkedtek a feltorlódások helyszíneire, ahol elhelyezték a tölteteket, amelyeket távozásukat követően távirányítással robbantottak fel.

A robbantásokat követően az összetorlódott jégtömeg azonnal megmozdult, és lassan leszakadt a torlódott jégmezőről. A művelet végrehajtása során több módszer került alkalmazásra – vizsgálva a jégre gyakorolt romboló hatást –, amelyek mindegyike azt mutatta, hogy a jégtorlódás robbantással való rombolása megfelelő hatékonyságú -tudatta az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

OrientPress Hírügynökség
Kép: OrientPress Hírügynökség /vizugy.hu

Címkék: jég, robbantás, tisza

Ezek érdekelhetnek még

2021. Május 08. 18:21, szombat | Belföld

Lezuhant egy kisrepülőgép Törökszentmiklósnál

Egy férfi életveszélyesen, egy másik pedig súlyosan megsérült abban a kisrepülőgépben, amely lezuhant szombat délután Törökszentmiklósnál

2021. Május 08. 16:11, szombat | Belföld

Tizenkét országból lehet karanténkötelezettség nélkül Angliába utazni, Magyarországról még nem

Május második felétől tizenkét országból és térségből lehet karanténkötelezettség nélkül Angliába utazni

2021. Május 08. 10:01, szombat | Belföld

Újabb nagy vakcina-szállítmány érkezett Magyarországra

Szombat hajnalban 1,2 millió adag Sinopharm-vakcina érkezett Kínából Magyarországra, ez az eddigi védekezési időszak legnagyobb oltóanyag-szállítmánya - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán.

2021. Május 08. 08:53, szombat | Belföld

Meghalt 101 beteg, 1376-tal nőtt a fertőzöttek száma

Meghalt 101, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 1376 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu szombaton,