Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Április 12. 14:44, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Rogán: a rezsicsökkentés folytatása tovább mérsékelheti az inflációt

Rogán: a rezsicsökkentés folytatása tovább mérsékelheti az inflációt

A rezsicsökkentés második lépése, a szemétszállítási, valamint a víz- és csatornadíjak július 1-jei csökkentése tovább mérsékelheti az inflációt, amelynek mértéke így akár két százalék alá is eshet az idei évben - mondta a Fidesz parlamenti frakcióvezetője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Rogán Antal erről azzal összefüggésben beszélt, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön közzétett adatai szerint márciusban 2,2 százalékos volt az infláció, amely éves szinten utoljára több mint 38 éve, 1974 szeptemberében volt hasonlóan alacsony mértékű - akkor 2,1 százalékos - Magyarországon.
A Fidesz frakcióvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a "rekord alacsony" infláció jó hír a magyar családoknak, mert ez a bérek és a nyugdíjak vásárlóértékének növekedését jelzi előre. Kifejtette: míg a várható infláció mértéke 2,2 százalék, addig az erre az évre tervezett minimális nyugdíjemelkedés 5,2 százalék, vagyis legalább 3 százalékkal nőhet a nyugdíjak vásárlóértéke. Emellett a bérek vásárlóértékének növekedésével is számolni kell, a minimálbéré például több mint 3 százalékkal javul 2013-ban, hasonló adat várható a versenyszféra fizetéseinél is, és a közszférában szintén nettó béremelkedésre lehet számítani - tette hozzá. Megjegyezte, az infláció mértékének kedvező alakulása javíthatja a gazdasági növekedés esélyeit is.
Az infláció alakulásában az egyik legfontosabb tényező az eddig megvalósult rezsicsökkentés, de bizonyos alapvető élelmiszerek árának emelkedése is mérséklődött a tavalyi év azonos időszakához képest - részletezte Rogán Antal, aki azt mondta, tovább eshet az infláció - akár két százaléknál is kevesebb lehet - a rezsicsökkentés második lépése, a szemétszállítási, valamint a víz- és csatornadíjak július 1-jei tízszázalékos csökkentése után. A kormányzat képes arra, hogy az áremelkedés mértékét az európai átlagszint alá csökkentse - hangsúlyozta.
Kérdésre válaszolva közölte: egyetért a további rezsicsökkentést szorgalmazó Lázár Jánossal, a Miniszterelnökséget vezető államtitkárral abban, hogy nem kell megelégedni a díjak mérséklésének jelenlegi mértékével. Megerősítette azt is, hogy a kéményseprés árának több helyütt "elfogadhatatlan" mértékű emelése miatt "jelentős változásban" és díjcsökkentésben gondolkodnak, sőt akár az is elképzelhető, hogy ingyenessé teszik. Az ezzel kapcsolatos előterjesztések rövidesen a parlament elé kerülnek. A politikus megjegyezte továbbá, hogy a villamosenergia- és a fűtési költségek alakulására a kormánypártok szeptemberi kihelyezett frakcióülésén térnek vissza.
Rogán Antalt a sajtótájékoztatón faggatták a negyedik alkotmánymódosítást vizsgáló velencei bizottsági küldöttség budapesti látogatásáról is, amellyel kapcsolatban azt mondta, a delegációval a kabinet tárgyalt, de a testület szerinte fogékony a konkrét jogi részletek iránt, és kevésbé a politikai támadásokból indul ki.

Címkék: Pártok-Fidesz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;