Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Augusztus 19. 14:21, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Árvízvédelmi beruházások Borsod megyében

Árvízvédelmi beruházások Borsod megyében

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerint továbbra is nagy erőkkel zajlik a Sajóvölgye településeinek hosszú távú árvízi védelmét biztosító beruházásokról szóló kormányhatározati feladatok végrehajtása.

A kormány a folyamatban lévő beruházásokkal a 2010-ben bekövetkezett árvízhez hasonló helyzeteket kívánja megelőzni.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye folyóinak – Sajó, Bódva, Hernád –, valamint a felsőzsolcai vasúti ártéri hídnyílások szelvényeinek kotrása és mederrendezése elkészült.

Három település árvíz elleni védelmét körtöltés biztosítja majd a munkálatok befejezését követően. A Felsőzsolca körüli munkálatok hamarosan befejeződnek, Ónodnál a Vár melletti műtárgy építése, valamint a töltés teljes szakaszán a humuszozás zajlik. A teljes védvonalszakaszon töltéstest készült, kisebb felületrendezési munkák, valamint az ideiglenes szivattyúállások és a töltéstartozékok elhelyezése van még hátra. A tervezett négy műtárgyból három építése befejeződött. Nagycsécs település északi töltésén rézsűigazítást végeztek, a keleti töltésnél befejezték a vízáteresztő zsilip betonozását. Az északi és a keleti véd-töltés teljes szakaszán elkészült a töltéstest. Jelenleg az átereszek elő-burkolatán és a töltéstartozékok elhelyezésén dolgoznak, valamint kisebb tereprendezési munkálatok zajlanak.

Zápor-, illetve szükségtározók összesen hét helyen épülnek, a hidvégardói záportározó már teljesen elkészült.

A bódvalenkei szükségtározó gátján a rézsűt alakítják ki, illetve szedik fel, az anyaghiányos helyeken pótlást, a központi leeresztő műtárgy be- és kifolyó mederszakaszának fugázását, valamint a profil végleges kialakítását végzik.
A bódvaszilasi szükségtározó gátszerkezete elkészült. Emellett a tározó gátjának két oldalán kialakított anyagnyerő-helyeket rekultiválják.
A bódvarákói szükségtározó gátszerkezete és humuszréteggel történő takarása elkészült. A kivitelezés a befolyó oldali támfal zsaluzásával és betonozásával folytatódik.

A bódvaszilasi záportározónál a tározó gátját építik, magasítják és tömörítik. A magasítás jó ütemben halad, mert az anyag-nyerőhely a tározótérben található.
A szendrőládi záportározónál a központi leeresztő műtárgy, és a tározótérbe csatlakozó oldalági vízgyűjtő meder képzését, profilozását végzik.

Az edelényi záportározó területén mindkét parton a gátat építik, emellett készítik az árapasztó csatorna nyomvonalát is.

Augusztus 16-án a Belügyminisztérium Monitoring Bizottsága és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság képviselői helyszíni bejárást tartottak a térségben, amely során megtekintették a beruházás még folyamatban lévő és már elkészült szakaszait.

OrientPess Hírügynökség

Címkék: árvíz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára