Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2021. Január 21. 12:23, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Sikeres volt egy koronavírusos kismama műtüdőkezelése Budapesten

Sikeres volt egy koronavírusos kismama műtüdőkezelése Budapesten

Sikeres volt egy koronavírusos kismama műtüdőkezelése, a 34 éves nő hetven nap után elhagyhatta a Semmelweis Egyetem (SE) klinikáját - tájékoztatta az intézmény csütörtökön az MTI-t.

A nőnél tavaly november 11-én diagnosztizáltak a koronavírus-fertőzést, a betegség szövődményei miatt pedig sürgősségi császármetszést hajtottak nála végre a terhesség 34. hetében. A többször műtött, műtüdő-, azaz ECMO-kezelésben is részesülő édesanya és koraszülött kislánya egyaránt jól van - írták.

Az egyetem közleménye szerint a kismamát a hatvani kórházból vitték november 15-én a SE-re a vírusfertőzés miatt kialakult súlyos tüdőgyulladás és a magzat életét is veszélyeztető oxigénhiányos állapot miatt.

A beteg általános állapota a műtét után stabilizálódott, a császármetszést követően öt nappal meg lehetett szüntetni a gépi lélegeztetést, amelyet azonban egy nappal később, a tüdő kiújuló funkciózavara miatt ismét el kellett indítani. A speciális, hasra fordított pozícióban alkalmazott gépi lélegeztetés ellenére a beteg - a koronavírus szövődményeként kialakult - globális légzészavarát nem sikerült stabilizálni, így fennállt a veszélye, hogy rövid idő alatt kritikus oxigénhiányos állapot alakulhat ki nála. Az orvoscsoport döntése nyomán november 21-én megkezdték az úgynevezett ECMO-kezelést, vagyis egy, a betegágy mellett elhelyezett műtüdővel helyettesítették a kismama tüdőkapacitásának jelentős részét.

Az intenzív terápiás ellátás után a kismama rehabilitációja az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben folytatódik - írták.

Az egyetem tudomása szerint ez volt Közép-Európában az első sikeres műtüdőkezelés a koronavírus okozta tüdőgyulladás terápiájában. Nemzetközi statisztikák szerint is ritka, hogy várandósoknál ennyire súlyos lefolyása lesz a Covid-19 betegségnek, európai és amerikai megjelenése óta alig néhány ilyen esetet regisztráltak - olvasható az egyetem közleményében.

Címkék: budapest, kezelés, tüdő

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.