Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2011. December 21. 05:56, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Simor szerint további kamatemelésre lehet számítani

Simor szerint további kamatemelésre lehet számítani

50 bázisponttal emelte az alapkamatot a magyar jegybank, így az irányadó ráta 7 százalékra nőtt.

Simor András jegybankelnök az MNB Monetáris Tanácsa ülését követő sajtótájékoztatón elmondta: két javaslatot tárgyalt a monetáris tanács, 50 és 25 bázispontos alapkamat-emelést, a tagok jelentős többsége szavazott az 50 bázispontos emelésre. Hozzátette: amennyiben az inflációs kilátások érdemben romlanak, további kamatemelés válhat szükségessé.

Magyarország kockázati megítélésének jelentős javulásához szükség van az IMF-EU megállapodásra - mondta Simor András jegybankelnök kedden. Kiemelte: több szempontból szerencsétlennek tartja az NGM-nek a kamatemelésről megfogalmazott közleményét.

Aki ezt megfogalmazta, az nincs tisztában a jegybanki függetlenséggel - mondta, hozzáfűzve: 'elfogadhatatlan, hogy kormányzati politikusok mindenre megesküsznek, hogy tiszteletben tartják a jegybank függetlenségét és utána sorozatosan az ellenkezőjét cselekszik.'

Simor András szerint 2013 első felében elérhető a 3 százalék alatti inflációs cél, de ehhez a szigorú kamatpályát fenn kell tartani. Az MNB elnöke azt is elmondta, hogy a csütörtökön megjelenő inflációs jelentést összeállító stáb a következő negyedévben tovább emelkedő alapkamat feltételezése mellet készítette a jelentést.

A jövő évi indirekt adóemelések és az árfolyam gyengülés kifutása után a gyenge belső kereslet dezinflációs hatású lesz, és ez erőteljesen hat majd az infláció alakulására - mondta.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.