Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. December 11. 11:36, kedd | Kék hírek
Forrás: ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság

'Soha ne érje ilyen meglepetés!' (ORFK)

'Soha ne érje ilyen meglepetés!' (ORFK)

Magyarország közúti közlekedésbiztonsági helyzete az év eddig eltelt időszakában kedvezően alakult. A rendőrség által gyűjtött előzetes adatok alapján 2012. január 01. és november 30. között összesen 13 861 személysérüléses közúti baleset történt, 4,01%-kal kevesebb, mint 2011. azonos időszakában (akkor 14 440 balesetet regisztráltak). A kedvező tendencia a halálos, a súlyos, és a könnyű sérüléses balesetek vonatkozásában egyaránt kimutatható.

A közúti balesetben meghalt személyek száma idén november végéig a tavalyi 575 főről 547 főre esett vissza, azaz 28 fő életét sikerült megmenteni az elmúlt évhez képest.

Az ittasan okozott személysérüléssel járó közúti balesetek számában is kedvező változás tapasztalható, hiszen a tavalyi 1 494-el szemben idén szeptember 1 445 ittas baleset történt (a csökkenés mértéke 3,28%).

A közúti balesetek legfőbb okai az elmúlt hónapokban nem változtak. A személysérüléssel járó balesetek 26%-ának a hátterében a gyorshajtás áll (3 639 baleset), az elsőbbségi jog megsértése miatt 3 262 baleset (részaránya 24%), a kanyarodási szabályok megszegése miatt pedig 2 138 baleset (részaránya 15%) történt.

A közúti balesetek túlnyomó részét, 57%-át a személygépkocsi vezetők okozták, a tehergépkocsi vezetők a balesetek 9%-ának, az autóbusz vezetők pedig továbbra is az összes baleset 1%-ának az okozásáért felelősek.

A kerékpárosoknak a balesetet okozók körében betöltött aránya továbbra is a kimagasló 14%-os értéken van, ezáltal a kerékpárosok több közlekedési balesetet okoztak, mint a tehergépkocsi, az autóbusz és az „egyéb” járművek vezetői összesen.

Több évtizedes tapasztalatok azt mutatják, hogy a megváltozott téli körülmények között, valamint az év végi ünnepek alatt megemelkedik a személysérüléssel járó közúti közlekedési balesetek száma. Elengedhetetlen, hogy valamennyi közlekedő tisztában legyen a fenti időszak fokozott veszélyeivel, és időbenalkalmazkodjon a megváltozott út, látási- és időjárási viszonyokhoz.

Az év végi ünnepek veszélyeire tekintettel az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság 2012. december 10. és 2013. január 10. között intenzív közlekedésbiztonsági kampányt folytat. A kampány időszakában három frekventált budapesti helyszínen (Blaha Lujza tér, Nyugati tér, Széll Kálmán tér) áll egy feldíszített fenyőfa, mellette egy ajándék szalaggal átkötött – balesetben megrongálódott – személygépkocsi.

A kampány „Soha ne érje ilyen meglepetés!” szlogenje és képi elemei a fenti időszakban Budapest lakott területén található 105 darab city light felületen is megjelenik.

Az ORFK-OBB kampányának legfőbb üzenete, hogy senkit ne érjen baleset, s ne a személyi sérülések, a tragédiák és az összetört gépkocsik legyenek a „meglepetések” a fenyőfák alatt.

A kampányról az ORFK-OBB honlapjain, valamint facebook felületein részletes információk állnak rendelkezésre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 24. 07:54, szerda | Kék hírek

Elfogtak egy öt éve körözött férfit Budapesten

Öt évig bujkált a hatóságok elől az a férfi, akit a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) közreműködésével a XI. kerület egyik erdős részén fogtak el a múlt szerdán.

2024. Április 22. 10:09, hétfő | Kék hírek

Elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát, úgy rabolt pénzt és drogot

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) nyomozói elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát és pénzt, valamint drogot rabolt.

2024. Április 22. 06:00, hétfő | Kék hírek

Elfogatóparancsot adtak ki a csütörtöki halálos hármas karambol ügyében

Elfogatóparancsot adtak ki a Ferihegyi úton történt halálos közlekedési baleset feltételezett okozója ellen, aki segítségnyújtás nélkül menekült el a helyszínről csütörtökön