Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Június 26. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Sokan használnak kalózszoftvert

Sokan használnak kalózszoftvert

Kis mértékben javult a helyzet Magyarországon az illegális szoftverhasználatban, a BSA legújabb adatai szerint tavaly a hazai személyi számítógépeken futó alkalmazások 39 százalékát telepítették engedély nélkül. Globális szinten 62,7 milliárd dolláros bevételtől estek el a fejlesztőcégek a kalózszoftverek miatt - írja a Világgazdaság.

A múlt évben a hazai személyi számítógépekre telepített szoftverek 39 százaléka illegális forrásból származott a BSA (Business Software Alliance) legfrissebb adatai szerint, az engedély nélkül telepített alkalmazások kereskedelmi értéke 127 millió dollár (28,5 milliárd forint) volt.

A helyzet egyébként kis mértékben javult a két évvel ezelőtti, hasonló tanulmány óta, hiszen akkor még 41 százalékban állapították meg az illegális programok arányát a BSA megbízásából a felmérést végző IDC piackutató cég szakemberei, az okozott kár pedig 143 millió dollár volt.

A 39 százalékos arány egyébként azt jelenti, hogy Magyarországon kedvezőbb a helyzet, mint globális szinten, a tanulmány szerint ugyanis a világ pc-in telepített alkalmazások 43 százaléka kalózszoftver.

Világviszonylatban az engedély nélkül telepített programok kereskedelmi értéke 62,7 milliárd dollár volt. A helyzet csekély mértékben romlott 2011 óta, akkor ugyanis még csak 42 százalék volt a globális átlag. Szűkebb régiónkat, vagyis Közép- és Kelet-Európát (KKE) vizsgálva is viszonylag jól áll Magyarország, a térségből csak Csehországban (34 százalék) és Szlovákiában (37 százalék) volt kedvezőbb a mutató.

A régió legnagyobb piacának számító Oroszországban 62 százalék volt az illegális programok aránya, értékük pedig meghaladta a 2,6 milliárd dollárt. Ukrajnában, a KKE térség második legnagyobb szoftverpiacán ugyanakkor jóval rosszabb a helyzet, az engedély nélkül telepített alkalmazások részesedése 83 százalék volt tavaly, ami azt jelenti, hogy az ottani felhasználók 444 millió dolláros kárt okoztak a programok fejlesztésével foglalkozó vállalkozásoknak.

Kevésbé pozitív ugyanakkor a hazai helyzet európai uniós összevetésben. A tanulmány alapján az EU országaiban átlagosan a pc-ken használt szoftverek 31 százaléka engedély nélkül telepített, a gyártókat emiatt közel 13,5 milliárd dolláros kár érte. Az Európai Unióban egyébként folyamatosan javul a helyzet, 2009-ben még 35, 2011-ben pedig 33 százalékos volt az illegális programok aránya.

Bár a feltörekvő országokban a világszerte használt személyi számítógépek 56 százaléka található, a nem legális eredetű szoftverek közel háromnegyedét ezeken a pc-ken telepítették. A BSA közlése szerint világszinten Zimbabwében a legrosszabb a helyzet, ott a használt alkalmazások mindössze 9 százaléka származik legális forrásból. A legjobb eredményt az Egyesült Államokban mérték, ott mindössze 18 százalék az engedély nélkül telepített programok részesedése. Ugyanakkor az amerikai felhasználók okozzák a legnagyobb kiesést a fejlesztőcégek számára, a nem megfelelő forrásból származó alkalmazások értéke az országban 9,7 milliárd dollár volt tavaly, míg a legális szoftverpiac 44,4 milliárd dolláros volt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: