Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Március 14. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Sokan nem kérik és nem értik az árfolyamgátat

Sokan nem kérik és nem értik az árfolyamgátat

Hiába hosszabbították meg az árfolyamgátba való jelentkezés határidejét, a jogosultak továbbra sem tapossák egymást annak érdekében, hogy beléphessenek a konstrukcióba. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete a napokban tette közzé, hányan kérték ezt a fajta fizetéskönnyítő megoldást a bankoknál, és az adatok alapján január végéig az ügyfelek kevesebb mint 30 százaléka élt csak a lehetőséggel, állományarányosan pedig a hitelek nagyjából harmadát vitték be a védőernyő alá - írja a Világgazdaság.

Ezek az arányok jócskán elmaradnak attól, amit egy évvel ezelőtt akár a hitelintézetek, akár a politikusok vagy a hatóságok vártak. A konstrukciótól egyébként többféle okból kifolyólag ódzkodnak a devizahitelesek. Az UniCredit ügyfelei körében végzett felméréséből az derült ki, hogy azok a kliensek, akiknek nem jelent igazi gondot a törlesztés, inkább most csökkentik hónapról hónapra a tartozásukat, mint hogy elodázzák ezt a kérdést. Őket meg sem lehet szólítani az árfolyamgáttal. Vannak olyan ügyfelek, akik a tavalyi viszonylag kedvező devizaárfolyamok idején úgy döntöttek, inkább fizetik a magasabb részleteket, csak hogy minél gyorsabban letudhassák a hitelt, és olyanok is akadnak, akik bizonytalanok abban, mi lesz öt év múlva, ezért nem mernek belevágni az árfolyamgátba.

A K&H tapasztalatai szerint egyrészt azért utasítják el az ügyfelek az árfolyamrögzítést, mert nem értik a konstrukciót, másrészt nem bíznak abban, hogy hosszú távon előnyös lehet a számukra. Vannak olyanok is, akik azért nem kérik, mert a jelenleginél kedvezőbb konstrukcióra várnak. A CIB-nél is hasonlóak a tapasztalatok, az ügyfeleket elbizonytalanítja a konstrukció bonyolultsága, hogy az igénybe vétel esetén újabb hitelszerződést kell kötni.

Vannak azokban olyan hitelintézetek is, amelyeknél az átlagnál lényegesen nagyobb mértékben éltek az ügyfelek a lehetőséggel. A Raiffeisennél és az Axánál például 60 százalék körül van már a rögzített árfolyamú törlesztést kérő kliensek aránya, sőt az állományt tekintve a Raiffeisennél már a hitelek több mint kétharmada bekerül a védőernyő alá.

A többi hitelintézetnél sem gondolják egyébként, hogy a következő két hétben, amíg még jelentkezni lehet a rendszerbe, megugrik majd az érdeklődők száma. Az FHB-nál például úgy gondolják, akinek fontos volt, hogy éreződjön a család költségvetésén ez a könnyítés, már tavaly igényelte a kedvezményt.

Az árfolyamgáttal egyébként racionálisan számolva rosszul nem nagyon lehet járni. A konstrukcióba belépő ügyfelek a svájci frank hitelük egy részét cserélik le forinthitelre azáltal, hogy a törlesztőrészletük egy része az úgynevezett gyűjtőszámlára kerül. A részletnek ebből a szeletéből a kamatot eleve elengedik, már ezzel is sokat nyerhet az ügyfél. Az árfolyamgátba eddig belépett kliensek január végéig 6 milliárd forintnyi kamat megfizetése alól mentesültek, vagyis fejenként átlagosan több mint 52 ezer forintot spóroltak. A gyűjtőszámlára került tőketartozás eközben a három havi buborral kamatozik a következő években, amelynek mértéke jelenleg 5,17 százalékos. Egy átlagos svájci frank alapú lakáshitel kamata viszont januárban a jegybank adatai szerint 6,36 százalékos volt, így konstrukcióba belépők gyakorlatilag egy alacsonyabb kamatozású forinthitelre válthatják át apránként a devizahitelük egy részét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során