Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Január 03. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Sokat nyernek a 3 gyermekes családok

Sokat nyernek a 3 gyermekes családok

Január elsejétől megérkezett a családi járulékkedvezmény, csökkent a sertéshús áfája és vonzóbb lett a kata. A jogalkotók decemberben, az „adósaláta-törvény' módosításakor csaknem az összes adónembe belenyúltak egy kicsit, az adórendszert azonban nem alakították át jelentősen. Mindennek a legnagyobb nyertesei a 3 gyermekes családok - írja a delmagyar.hu.

2014-től kiterjesztették a családi adókedvezményt: azok a szülők, akik eddig a családi kedvezménnyel nem tudtak élni, 2014-től az egészségbiztosítási és a nyugdíjjárulékukból „kapnak vissza' pénzt. A törvényt azért hozták, mivel kiderült: az alacsony jövedelműek nem tudják igénybe venni a családi adókedvezményt. A rendszerrel a háromgyermekesek járnak jól, mert például kétgyermekes családnál, ha a 2 szülő együtt bruttó 120 ezer forintnál többet visz haza, már nincs is pluszforint. Abban a háromgyermekes családban azonban, amelyikben a szülők jövedelme összeadva bruttó 300 ezer forint, havi 99 ezer forint az adókedvezmény. Míg tavaly az szja-ból csak 48 ezer forintot érvényesíthettek, idén plusz 48 ezret kapnak vissza a járulékaikból.

A családi járulékkedvezmény kiterjesztése miatt a szülőknek nem kell új nyomtatványt kitölteniük, továbbra is elegendő, ha a korábbi évekből már ismert adóelőleg-nyilatkozatot adják át a munkáltatónak. Fontos tudni, hogy a vállalkozók csak a vállalkozói kivét, a személyes közreműködésből származó jövedelem, illetve az átalányban megállapított jövedelem alapján fizetett járulékok után érvényesíthetnek családi járulékkedvezményt. A minimumszabályok szerint fizetett járulékra tényleges jövedelem hiányában nem érvényesíthető a családi járulékkedvezmény.

Akinek nincs tb-je, annak továbbra is havi fix összeget kell befizetnie a NAV-nak: az úgynevezett egészségügyi szolgáltatási járulék mértéke az inflációt követő mértékben emelkedik, összege 2014. január 1-jétől havonta 6810 forint lesz. Megszűnik az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettsége annak, aki legalább 36 órás munkaviszonnyal rendelkező nyugdíjas, egyéni vállalkozó, vagy egy társas vállalkozásnál tag.

Akik a kisadózó vállalkozások tételes adóját, a katát választják vagy már egy éve „katások', nagyobb összegű, 75 ezer forintos tételes adót is fizethetnek, így magasabb nyugdíjra és táppénzre jogosultak. A társadalombiztosítási és munkanélküli ellátások alapja ebben az esetben 136 ezer 250 forint lehet. 2014-től azonban nem minősül főállású kisadózónak az a személy, akit egyszerre több munkaviszony keretében foglalkoztatnak, és az együttes időtartam eléri a heti 36 órát. Emellett nem lehet főállású kisadózó az sem, aki más vállalkozásban főállású egyéni vagy társas vállalkozóként biztosított, vagy egy másik kisadózó vállalkozásban főállású „katás'.

Fontos döntés volt, hogy az élő és a félsertés forgalmi adóját 5 százalékra csökkentették január 1-jétől. A jogalkotók az áfacsalások és a számla nélküli értékesítés visszaszorítását várják a jogszabály módosításától. Szakértők szerint az alacsonyabb áfa egyelőre nem csökkenti a bolti húsárakat.

2013-ban 2 ütemben, összesen 20 százalékkal csökkent a lakossági földgáz, a villamos energia és a távhő ára a 2012-es árakhoz képest. A vízdíjak, a szemétszállítás, valamint a pb-gáz ára egy ütemben, az év közepétől 10 százalékkal mérséklődött. 2014-ben az intézkedések már a teljes éves fogyasztást érintik. Január 1-jétől 2,4 százalékkal emelkednek a nyugdíjak. A közfoglalkoztatotti 8 órás minimálbér ettől az évtől bruttó 77 ezer 300 forint, nettó 50 ezer 632 forint, ez szintén 2,4 százalékos emelés. A minimálbér immáron bruttó 101 ezer 500, nettó 66 ezer 500 forint, a szakmunkás bérminimum 118 ezer (nettó 70 ezer 740) forint. Januártól több mint nettó 5000 forinttal, közel nettó 40 ezerre emelkedik az emelt összegű ápolási díj, és van kiemelt ápolási díj is: nettó 48 ezer forint. Életbe lépett a gyed extra, amely 4-féle intézkedést foglal magában: a diplomás gyedet, a gyed és a gyes melletti munkavállalási lehetőséget a gyermek 1 éves korától, a 3 vagy több gyermeket nevelő kismamákat foglalkoztató munkahelyek támogatását, valamint azt, hogy 2 gyerek után akár 2 gyest, illetve gyedet is igénybe lehet venni párhuzamosan.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.