Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Szeptember 05. 07:41, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

Őssejtterápiával gyógyítható lesz a stroke?

Őssejtterápiával gyógyítható lesz a stroke?

Brit kutatók kezdték el azokat a kutatásokat, amelyek során azt vizsgálják, hogy egy stroke-os betegnél a roham után őssejtterápiával helyreállíthatóak-e a sérült agysejtek.

A kísérletek már jó ideje folynak, és nemrégiben a klinikai vizsgálatok átmentek az első olyan teszten is, amely a módszer biztonságosságát értékeli.

A független értékelés során a szakemberek a klinikai vizsgálatok első szakaszát értékelték, amely során a módszert az orvosok három beteg esetében próbálták ki. A szakértők egyöntetű véleménye szerint az őssejtterápiának nincsenek káros hatásai, így nincsen akadálya a további kutatásoknak sem - írja a BBC News.

A tudósok abban a reményben kezdték el a kutatásokat, hogy speciális agyi őssejtek segítségével sikerülhet helyreállítani azoknak a sérült agysejteknek a működését, amelyek egy stroke során károsodtak. Amennyiben ez lehetséges lenne, úgy a legtöbb beteget a jelenleginél sokkal rövidebb idő alatt gyógyíthatnák meg az orvosok.

A klinikai vizsgálatok biztonságosságát és hatékonyságát azonban folyamatosan ellenőrizni kell, hiszen a kísérleteket stroke-os betegeken végzik el. Mivel az első teszteken a módszer gond nélkül átment, így jövőre kilenc további stroke-os betegnél próbálhatják majd ki a kutatók az őssejtterápiát.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: kutató

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.