Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2019. Január 11. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti - illusztrációk: pixabay

Stabil hitelképességi állapotban kezdi 2019-et Közép- és Kelet-Európa

Stabil hitelképességi állapotban kezdi 2019-et Közép- és Kelet-Európa

Stabil hitelképességi helyzetben kezdik a 2019-es évet Közép- és Kelet-Európa EU-gazdaságai, de számolniuk kell azzal is, hogy a külső környezet az idén kedvezőtlenebb lesz a tavalyinál

- áll a Moody's Investors Service csütörtökön Londonban ismertetett átfogó térségi helyzetértékelésében.

A 11 oldalas tanulmány szerint a cég által vizsgált nyolc keleti EU-tagállam, köztük Magyarország gazdasága a várható lassulás ellenére az idén is az Európai Unió átlagát meghaladó ütemben növekszik. A nemzetközi hitelminősítő előrejelzése szerint a leglassabban, 2,5 százalékkal a horvát gazdaság, a leggyorsabban, 4,3 százalékkal Szlovákia hazai összterméke (GDP) bővül 2019-ben.

A Moody's a magyar gazdaságban 3,4 százalékos növekedést vár az idén a 2018 egészére általa becsült 4,3 százalékos GDP-bővülés után.

A cég hangsúlyozta, hogy az euróövezetben a tavalyi 2,1 százalékról 1,9 százalékra lassuló idei növekedéssel számol, és várakozása szerint ezt a keleti EU-gazdaságok is megérzik. A közép- és kelet-európai gazdaságok exportjának csaknem 80 százaléka ugyanis a többi EU-piacra irányul, és a legnagyobb egyedi felvevő Németország.

A Moody's számításai szerint a német gazdaság teljesítményétől a keleti EU-térségből Csehország, Lengyelország és Magyarország növekedése függ a legnagyobb mértékben: a cseh export 32,5 százaléka, a lengyel és a magyar kivitel teljes értékének 28, illetve 27,9 százaléka irányult a német piacra tavaly.

Az idei euróövezeti növekedésre sokkal gyengébb előrejelzések is vannak a londoni elemzői közösségben.

Az egyik legnagyobb londoni központú globális pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics felülvizsgált új prognózisában közölte: 2019-ben mindössze 1 százalékos, jövőre valamivel ennél is lassabb, 0,8 százalékos átlagos GDP-növekedést vár a valutaunióban.

A cég azzal is számol, hogy az olasz gazdaság 2020-ban recesszióba kerül: a Capital Economics előrejelzése szerint az olasz hazai össztermék a jövő év egészében 0,5 százalékkal csökken.



A ház szerint a lefelé korrigált előrejelzést több más tényező mellett az indokolta, hogy az euróövezeti magánszektor fogyasztási kilátásai romlanak, mivel a fogyasztói bizalom mérőszámai gyengülnek, és ez arra vall, hogy a háztartások az energiahordozó-árak csökkenéséből eredő többletjövedelmekből a korábban vártnál nagyobb hányadot takarítanak meg.

A Capital Economics szerint emellett az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktusnak a cég által korábban becsültnél nagyobb negatív hatása van az euróövezeti üzleti szektor bizalmi mutatóira.

A kereskedelmi konfliktusok lehetséges közvetett hatásaira a Moody's is kitér a közép- és kelet-európai EU-térség idei kilátásairól összeállított tanulmányában.

A hitelminősítő szerint a régió gazdaságai közül Csehország, Magyarország és Szlovákia érezné meg a leginkább, ha az amerikai-kínai kereskedelmi viszály visszavetné az európai növekedést.

A cég szerint ugyanakkor a brit EU-tagság megszűnéséből (Brexit) eredő térségi kockázatok várhatóan mérsékeltek lesznek, mivel az országcsoportnak csak korlátozott közvetlen kereskedelmi kapcsolatai vannak az Egyesült Királysággal.

A térség szuverén adóminőségi folyamatairól a Moody's megállapítja, hogy az országcsoport besorolási összképe a tíz évvel ezelőtti globális pénzügyi válság óta nem javult: az azóta eltelt időszakban a régió gazdaságai vagy nettó leminősítésen estek át, vagy nettó bázison számolt minősítéseik nem változtak.

A tanulmány kiemeli ugyanakkor azt is, hogy a nyolc gazdaság közül - Horvátország kivételével - hétre a Moody's befektetési ajánlású államadós-besorolást tart érvényben. A cég szerint ez a térségi gazdaságok robusztus növekedési dinamikáját és viszonylag alacsony államadósság-terheit tükrözi.

A három piacvezető nemzetközi hitelminősítő mindegyike a befektetésre ajánlott sávban - a Fitch Ratings és az S&P Global Ratings "BBB mínusz", a Moody's ugyanennek megfelelő "Baa3" osztályzattal, vagyis mindhárom cég a befektetési ajánlású kategória alapszintjén - tartja nyilván Magyarországot.

A Fitch Ratings és az S&P egyaránt pozitív kilátást tart érvényben a magyar szuverén adósosztályzatra. A Moody's magyar államadós-besorolásának kilátása továbbra is stabil.

A Fitch a minap egyenes utalást tett arra, hogy 2019-ben több közép- és kelet-európai ország adósminősítése javulhat.

A cég a térségről összeállított, Londonban ismertetett éves helyzetértékelésében közölte: a közép- és kelet-európai régióban Magyarországgal együtt összesen hét államadóst tart nyilván felminősítés lehetőségét jelző pozitív besorolási kilátással, és mivel e pozitív kilátások már 2017 óta érvényben vannak, ezeknek az országoknak az adósosztályzatairól az idén valószínűleg döntés születik.

A Fitch megfogalmazása szerint a pozitív és negatív osztályzati kilátások 7:1 arányú regionális megoszlása "felfelé ható minősítési lendületet ad" a térségnek 2019-ben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.